“Desetljeća usmenih i pismenih receptura našeg krajiškog naroda napokon su prepoznata i kroz uvrštavanje u Registar zajamčeno tradicionalnih specijaliteta. Na ovaj način u prilici smo dodatno promovirati bogatu krajišku trpezu i turističku ponudu, ali i čuvati našu kulturnu baštinu.” rekao je Kemal Hrnjić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Upisivanjem tradicionalnih proizvoda krajiški omač i trahana u Registar, omogućit će se certifikacija postojećih i novih proizvođača tradicionalne hrane, te na taj način obogatiti turistička ponuda Bosne i Hercegovine i prepoznatljivost tradicionalnih specijaliteta.
“Ova oznaka ima višestruki značaj, kako za proizvođače tradicionalne hrane, tako i za turističke subjekte u Unsko-sanskom kantonu. Pored toga, ova oznaka je i obilježje Unsko-sanskog kantona (USK), pa i šire, kao dio turističkog brenda destinacije, te obilježje gastronomske ponude USK”, pojasnio je prof. Makić s Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću.
Vlada Sjedinjenih Američkih Država aktivno podržava očuvanje i promociju tradicionalnih proizvoda koji predstavljaju kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine!