Naslovnica Stroga pozitiva Počinje 3. izdanje specijalnog programa NPS “Kultura na ulice 2024!”

Počinje 3. izdanje specijalnog programa NPS “Kultura na ulice 2024!”

Od 10. maja do kraja septembra na trgovima u Kantonu Sarajevo ljubitelji umjetnosti moći će uživati u produkcijama dramskih, baletskih i operskih predstava, izložbi, likovnih kolonija, te koncertima klasične i savremene muzike.

Na veliko zadovoljstvo svih građanki i građana Sarajeva, te turista naredni mjeseci biti će rezervisani za treće izdanje specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice 2024!”. Ovim potezom Narodno pozorište etablira grad Sarajevo kao jedan od regionalnih lidera u produciranju visoke umjetnosti, a koja će i ove godine obogatiti turističku ponudu Kantona Sarajevo.

Već 10. maja na pozorišnom trgu Susan Sontag očekuje nas svečano otvaranje specijalnog programa KNU 2024! gdje će publika uživati u jazz programu koji počinje u 19:00 sati. Uz članove Opere NPS koji će izvesti jazz operu „Blue Monday“ kompozitora Georgea Gershwina sarajevskoj publici predstaviti će se Monk ansambl iz Beograda, te COMBINE QUARTET & Marija Šestić.

Pored lokacije trga Susan Sontag KNU 2024! dolazi i na Žutu tabiju i to u petak, 17. 5. u 20:00 sati, gdje će biti upriličen koncert „Sarajevo World Music“ u izvedbi Kenana Mačkovića i Mirze Redžepagića.

Nakon Žute tabije, u Historijskom muzeju obilježavamo Međunarodni dan muzeja sa muzičko-poetskim recitalom „Kad sevdah govori“ u izvedbi Lejle Jusić, Elvira Solaka i Adnana Gore.

U srijedu, 22. maja u 20:00 sati u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti i POPUP! Festivalom dolazimo u Radićevu ulicu gdje će biti izveden „POPUP!arty“ uz video-instalaciju Eyupa Kuşa iz Austrije i muzički set DJ Ene Smajić. 

Za kraj maja, tačnije 26. sa početkom u 20:00 sati na pozorišnom trgu Susan Sontag, svi ljubitelji operne umjetnosti uživati će u koncertu „Mozartu u susret“ u izvedbi Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.

KULTURA NA ULICE 2023! POSJETILO JE VIŠE OD 20.000 OSOBA

U sklopu prošlogodišnjeg specijalnog programa “Kultura na ulice 2023!” izvedeno je preko 30 programa – teatarskih, plesnih i muzičkih izvedbi, kao i likovnih izložbi, koju su stvarali umjetnici i umjetnice Narodnog pozorišta Sarajevo kao i nezavisne umjetničke skupine i pojedinci. Multimedijalne programe “Kultura na ulice 2023!”, a koji su se odvijali u periodu od juna do oktobra 2023. godine posjetilo je više od 20.000 građanki i građana sa područja Kantona Sarajevo te veliki broj turista.

Prethodni članakDani evropskog filma u Sarajevu od 10. do 19. maja
Naredni članakDubai Islamic Bank podržava 13. Sarajevo Business Forum: Tehnologija kao ključna uloga u oblikovanju budućnosti za islamsko bankarstvo