Naslovnica Zdrav život SVJETSKI DAN ŠTITNE ŽLIJEZDE 2023.

SVJETSKI DAN ŠTITNE ŽLIJEZDE 2023.

Svjetski dan štitne žlijezde, koji se obilježava svake godine 25. maja/svibnja, igra ključnu ulogu u podizanju svijesti o bolestima štitne žlijezde širom svijeta. Ovaj dan ima za cilj edukovati ljude o važnosti pravovremene dijagnostike, prevencije i liječenja tih bolesti te promovisati razumijevanje napretka u njihovom tretmanu.

Hipotireoza je jedno od najčešćih stanja štitne žlijezde koje se javlja kada ona ne proizvodi dovoljno hormona, rezultirajući simptomima poput umora, depresije, zaboravnosti, nepravilnih menstruacija i debljanja. S druge strane, hipertireoza se javlja kada štitna žlijezda proizvodi previše hormona, što može uzrokovati razdražljivost, nervozu, slabost mišića, neobjašnjen gubitak težine, poremećaje spavanja, probleme s vidom i nadražaj očiju.

Od 2007. godine, Svjetski dan štitne žlijezde se obilježava s ciljem proširivanja svijesti o ovim oboljenjima. Tog dana se organizuju relevantni događaji i skupovi koji pružaju informacije o simptomima, edukaciju oboljelima o unaprjeđenju zdravlja te naglašavaju važnost i obuhvat tih bolesti. Ova inicijativa je od izuzetne važnosti, kako bi donositelji odluka mogli donijeti adekvatne mjere i politike za suočavanje sa ovim zdravstvenim problemom.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, u 2021. godini, zabilježen je značajan broj oboljelih od bolesti štitne žlijezde. Primarna zdravstvena zaštita je registrovala 28.012 oboljelih osoba s dijagnozama pripadajućim poremećajima štitne žlijezde, što je rezultovalo stopom obolijevanja od 1.292 na 100.000 stanovnika. Najveći broj registrovanih slučajeva bio je među osobama u dobi od 20 do 64 godine (20.311), sa učestalošću od 72,5%. Učestalost oboljenja među osobama starijim od 65 godina iznosila je 25,5%. Žene su statistički više pogođene od muškaraca, sa učestalošću od 73,8%.

Podaci o smrtnosti od karcinoma štitne žlijezde pokazuju da je 18 osoba preminulo, sa stopom smrtnosti od 0,8 na 100.000 stanovnika. Ovi podaci ukazuju na potrebu za kontinuiranim naporima u prevenciji, ranom otkrivanju i pravovremenom liječenju bolesti štitne žlijezde, kako bi se smanjilo globalno opterećenje ovim oboljenjima.

Prema procjenama Američkog društva za štitnu žlijezdu, čak do 60% osoba sa bolestima štitne žlijezde nije svjesno svog stanja. Stoga je od izuzetne važnosti podizanje društvene svijesti o ovom javnozdravstvenom problemu, kako bi se osigurala prevencija, rano otkrivanje i pravovremeno liječenje bolesti štitne žlijezde.

IZVORzzjjzfbih.ba
Prethodni članakTakmičenje učenika u prikupljanju ambalažnog otpada: BUDI SRCE – ODVAJAJ OTPAD
Naredni članakSpremne za inspiraciju? Registrujte se besplatno za VI Festival savremene žene u Tuzli!