Naslovnica Stroga pozitiva PROREHA: Dodijeljeni certifikati o uspješno završenoj obuci u domenu Urbane organske poljoprivredne

PROREHA: Dodijeljeni certifikati o uspješno završenoj obuci u domenu Urbane organske poljoprivredne

Protekle sedmice je u okviru projekta prekogranične saradnje „Poboljšanje zapošljivosti osoba iz ranjivih skupina pružanjem novih znanja i vještina“ Centar ProReha organizovao svečanu dodjelu certifikata o uspješno završenoj obuci u domenu Urbane organske poljoprivredne proizvodnje za 60 polaznika.

Cilj ovog projekta je unaprijeđenje zapošljivosti osoba iz ranjivih skupina i povećanje mogućnosti za njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje, dok je specifični cilj projekta, na koji se odnosila i ova projektna aktivnost bio da nezaposlena lica iz ranjivih kategorija dobiju nove praktične vještine iz oblasti socijalne poljoprivrede. U sklopu ove projektne aktivnosti, provedene su tri obuke iz Urbane organske proizvodnje začinskog bilja, mikropovrća i jestivog cvijeća. Kroz provedene obuke polaznici su imali priliku da se upoznaju sa modelom organske poljoprivredne proizvodnje i najsavremenijim načinima uzgoja i plasmana ovako uzgojenih poljoprivrednih proizvoda. Cjelokupna obuka bila je prilagođena radu sa osobama s invaliditetom, a pored teoretske provedena je i praktična obuka.     

Tokom dodjele Certifikata o uspješno završenoj obuci istaknuta je važnost obrazovanja i osposobljavanja osoba s invaliditetom, te njihovo socio-ekonomsko osnaživanje i integracija u sve društveno – ekonomske tokove u zajednici.

Zahvaljujući stečenim znanjima i vještinama polaznici obuka će biti u mogućnosti da se integrišu na otvoreno tržište rada ili da pokrenu svoju proizvodnju kao kooperanti kompanija iz ovog sektora.

Projekat se provodi u saradnji sa Caritasom Šabac kao nositeljem projektnih aktivnosti, Ustanovom za obrazovanje odraslih „Socijalno edukativni Centar“ Banja Luka i Opštinom Bogatić, kao partnerima na projektu.

Važno je napomenuti kako navedeni projekat sufinansira Europska Unija kroz Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014 – 2020., u okviru finansijskog instrumenta predpristupne pomoći (IPA II) u trajanju od 24 mjeseca.

Prethodni članakPoziv za MSP i iskusne preduzetnike i preduzetnice: Kroz međunarodnu saradnju lakše do novih kontakata i tržišta EU
Naredni članakBosanskohercegovačke imuno bombe prepune zdravlja