Naslovnica Travel & Gastro Krajem avgusta u Gradačcu 49. Sajam šljive

Krajem avgusta u Gradačcu 49. Sajam šljive

U Gradačcu će se od 24. do 27. avgusta održati 49. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Organizator ovogodišnjeg sajma je Turistička zajednica Grada Gradačca a partner je Grad Gradačac.

Na ovom najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva. Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

U četiri dana ove tradicionalne sajamske manifestacije biće organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa.

I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive.

Jedan od sadržaja ovogodišnje manifestacije je i sajam pčelarstva sa kongresom koji će okupiti pčelare iz zemalja okruženja, gdje će se razmjeniti iskustva u pčelarenju. Organizatori najavljuju zanimljiv i atraktivan kulturni program koji je kao i do sada kvaliteno pratio ovu manifestaciju. Ove godine u parku na jezeru Hazna biti će organizovana „Gastro avlija na Hazni“ gdje će na jednom mjestu biti organizovana priprema tradicionalnih prerađevina od šljive i drugog sezonskog voća i povrća, prezentovan proces pečenja rakije, kako i kušaona pripremljenog.

– Gradačac je poznat kao privredno razvijen kraj sa bogatim kulturnim i turističkim potencijalima. Želja nam je da se ove godine na Sajmu šljive, pored brojnih gostiju,  predstave domaći proizvođači i prerađivači ali i zainteresovani privrednici sa širokom paletom proizvoda koji se mogu naći na domaćem i svjetskom tržištu, ističe Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Gradačca. Nastavljamo sa dugogodišnjom tradicijom da je „Sajam šljive“ u Gradačcu mjesto okupljanja, edukacije i druženja za sve svoje izlagače i posjetioce.

Kao i do sada, organizatori će se potruditi biti dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti.

Prethodni članakKreativni hobi: Bekolino čarolija
Naredni članakPromocija knjige “Volim te, rekla je sebi” autorice Lejle Motoruga u Tuzli 15.jula