Naslovnica Intervju Irma Pilav, vlasnica prvog holističkog studija MOVEba: Učimo vas kako dovesti potrebe...

Irma Pilav, vlasnica prvog holističkog studija MOVEba: Učimo vas kako dovesti potrebe uma, tijela i duha u balans

Irma Pilav je magistrica sporta i tjelesnog odgoja i učiteljica plesa. Irma je neko ko se zalaže za holistički pristup zdravlju i nedavno je Sarajevo obogatila za holistički studio za pokret, ples i oporavak MOVEba.  

Irma, u opisu na društvenim mrežama stoji da je MOVEba centar posturalne dijagnostike i funkcionalnog treninga. Možete li nam pobliže objasniti o čemu je riječ?

MOVEba centar posvećen je prvenstveno očuvanju zdravlja uz jedan novi, holistički pristup. Prije nego što započne trenažni proces, važno je dijagnosticirati slabosti i nedostatke mišićno-skeletnog i disajnog sistema, a u istoj mjeri i potencijal i snagu koju klijent posjeduje. Nakon uvida u obrasce disanja, posture i funkcionalnosti pokreta pristupa se programiranju treninga. Mi Vas učimo kako se pravilnije kretati, te kako te pokrete integrisati u svakodnevnicu. Međutim, prethodno Vas učimo i kako disati, a možda najvažnije, kako dovesti potrebe uma, tijela i duha u balans.

U vaš centar klijenti ne mogu dolaziti da samostalno vježbaju, nego je neophodna pratnja odnosno podrška trenera i to je nešto po čemu se zasigurno razlikujete od drugih. Da li klijenti budu iznenađeni ovim pristupom?

Naravno da postoji određeni broj iznenađenih posjetilaca koji, u nadi da mogu samostalno trenirati u našem studiju posjete naš studio. Međutim, smatram da je važno imati mentore i objektivne posmatrače koji mogu pratiti napredak u treningu. Čvrsto vjerujem da i svaki trener treba imati mentora i učitelja, ili više njih. Ipak je čovjek stvoren da živi u zajednici, a ne na pustom ostrvu. Stoga je objektivno mišljenje učitelja vrijednije od zlata.

Da li je vaš centar sa svojim sadržajima namijenjen za sve, odnosno da li svaka osoba bez obzira na godine, težinu i iskustvo u vježbanju može pronaći nešto za sebe?

Naravno! Za svakoga ima ponešto. Bitno je da nam saopštite svoje ciljeve i mi ćemo naći adekvatne programe i trenere za Vas. Po dolasku u studio preporučujemo konsultacije od 30 minuta kao kratki uvod u sve što nudimo, a to vrijeme nam daje i mogućnost popričati o realnim ciljevima. Svakako se trenerski kadar koji trenutno radi u Movement Room-u bazira na posturu, funkcionalnost i disanje, kao bazu i osnov za ostvarivanje bilo kojeg cilja.

Irma Pilav sa klijenticom

Koje sve grupne programe imate?

Trenutno nudimo manji broj grupnih programa u ljetnom periodu. Na rasporedu su časovi plesa za sve uzraste, Yin Yoga, Capoeira i Movement čas. Od jeseni planiramo uvesti i jutarnje časove yoge kao i Kundalini Yogu u redovnim terminima. Trenutno na času pod nazivom „Waistline“ radimo uvod i osnove afričkih plesova iz različitih zemalja, a istu takvu grupu planiramo i za određene kategorije za afričke plesove, kao i whacking ples. Dakle uskoro i škola plesa po kategorijama 16-25godina, kao i za raju 10-16godina.

Irma, Vi ste i učiteljica plesa, a na vašem IG profilu često objavljujete klipove na kojima plešete. Zašto je ples važan i kako nam može pomoći?

Ples je za mene terapija. Plešem cijeli život i primijetim ako se duže od 2 dana ne krećem uz muziku, moj život postane mnogo stresniji, haotičniji. Ples, prije svega otklanja tenzije na emotivnom nivou, te se i u spiritualnim praksama smatra odličnim alatom za otpuštanje emocija. Također, ples nas uči kontroli pokreta, gracioznosti, ljepoti prihvatanja našeg tijela onakvim kakvo jeste.. Najveći dar koji sam dobila studirajući ples i učestvujući na raznim plesnim događajima je samopouzdanje. Samopouzdanje da svoje emocije i osjećaje pretočim u pokret i tako se izrazim. Zato želim tu emociju prenijeti svima koji su otvoreni probati ples sa mnom.

U vašem centru nudite i tretmane masaže, finsku saunu, slanu sobu i sve populariniju ledenu kupku. Koliko su ove metode važne za oporavak, i u konačnici bolje funkcionisanje našeg organizma?

Oporavak je 50% igrice. Ukoliko smo pod stalnim stresom koji je u modernom svijetu neizbježan, a pored toga treniramo, što također predstavlja jednu vrstu stresa na organizam – veoma je važno da naučimo pružiti tijelu odmor i oporavak. Naravno, stres u vidu treninga treba biti pametno izbalansiran, kako bi pružio dovoljno mjesta za napredak, a korištenjem nekih od metoda oporavka podržavati sisteme na putu do tog napretka. Nažalost, u virtuelnom fitness svijetu je oporavak veoma zanemaren. Propagira se trening koji treba uvijek da bude bolji, jači, duži od onog prethodnog. Ali to u stvarnosti nije realno. Programirani treninzi ponekad moraju i da se prilagode trenutnom stanju organizma, jedan dan smo možda mnogo spremniji za napore u treningu, a već naredni trening moguće je da emotivna, mentalna ili tjelesna iscrpljenosti uradi svoje, i tada je bolje uraditi kvalitetan oporavak, recimo.

Savjet za kraj: Kako početi sa fizičkom aktivnošću? Prvenstveno mislimo na osobe koje imaju određena fizička ili zdravstvena ograničenja, značajniji višak kilograma ili koje se jako malo kreću?

Moj prvi savjet je uvijek početi lagano i sa aktivnošću koju volite. Hodanje, planinarenje, plivanje, ples… nešto što vam neće pričinjavati „tegobu“ već zadovoljstvo. A pritom ćete pokrenuti energiju i razmjenu na ćelijskom nivou u svim sistemima. Tokom radnog vremena svakih 30-tak minuta zatvoriti oči na trenutak i napraviti par udaha i izdaha, a ukoliko je moguće i pokrenuti fizičko tijelo ustajanjem i razgibavanjem. Sigurna sam da svi imaju tu mogućnost. Pitanje je samo koliko razumijemo važnost ovih kratkih, ali esencijalnih prekida statične posture tijela. Budući da smo stvoreni da se krećemo, ostanak u istovjetnoj posturi više od samo 15 minuta je nepreporučljivo. A zamislite tek kako nekoliko sati utiče na naš mišićno-koštani sistem.

Holistički studio za pokret, ples i oporavak MOVEba pratite na FB stranici Moveba i IG studiomove.ba

Prethodni članak#VisitBihać: Kalendar ljetnih dešavanja
Naredni članakBBI banka donirala sredstva za 11 udruženja i organizacija za djecu i oboljele širom BiH