Naslovnica Stroga pozitiva Uživanje na otvorenom: Sarajevo Outdoor Festival donosi avanturu i zabavu na Skakavac

Uživanje na otvorenom: Sarajevo Outdoor Festival donosi avanturu i zabavu na Skakavac

Prvi vikend septembra rezervisan je za Sarajevo Outdoor Festival.

U očaravajućem ambijentu platoa Skakavac nadomak Sarajeva posjetioce očekuju brojne avanturističke, sportske aktivnosti i zabavni sadržaji na otvorenom. Ovaj dvodnevni događaj je prilika za jedinstveno iskustvo jer osim što ćete 2. i 3. septembra provesti vikend u prirodi, on će biti ispunjen nizom sportskih, edukativnih i muzičkih aktivnosti, kao što su međunarodne Skakavac Trail trke, revijalni događaj u sportskom penjanju, sesije joge, izložbe slika na otvorenom, edukativne sportske radionice, biciklistička trka i koncert.

Sarajevo Outdoor Festival i njegov bogati program osmišljeni su s ciljem promocije turističkih sadržaja i prirodnih ljepota glavnog grada BiH, ali i cijele zemlje.

Na poznatom izletištu bit će živo već od subote 10 sati kada je planiran početak prvih Trail trka (polumaraton, rekreativna, canicross, B2B trail), ali i penjačkog pohoda Skakavac Climbing – powered by ALP Outdoor shop na Bijeloj stijeni na Bukoviku, nakon kojeg slijedi šetnja od platoa do vodopada Skakavac. Ljubitelji joge će imati priliku za Pozdrav Suncu sa poznatog izletišta, a ljubitelji slikanja i edukacija u oblasti sporta također će moći pronaći nešto zanimljivo za sebe.

Skakavac MTB Tour – powered by Bracom, brdska biciklistička trka za rekreativne i profesionalne bicikliste, prolazi najatraktivnijim predjelima ovog spomenika prirode, uz start i cilj na platou vodopada.

Posebna pažnja će biti posvećena promociji outdoor turizma. Sajam “Enjoy Outdoor Sarajevo” će biti prilika za izlaganje i predstavljanje jedinstvenih proizvoda avanturističkog i sportskog turizma, sportske opreme, domaće i autohtone hrane, sportskih klinika, turoperatera, sportskih društava i klubova za domaće i inostrane turiste.

Grupa Zoster, jedan od omiljenih bh. bendova, svojim najvećim hitovovima zabavljat će prisutne u subotu od 17 sati, dok je drugi dan biti posvećen Skakavac Hikingu i planinarskoj turi “Skakavac Hike & Via Ferrata”. Tura kreće sa Uževice i obilazi vodopad Skakavac i vidikovac Čardaklije, a planinarima će biti omogućeno i penjanje Via Ferrate.

Predsjednik PD Skakavac Amir Bašić poručio je da ova manifestacija spaja snagu prirode i strast entuzijasta prema aktivnostima na otvorenom.

“Sarajevo Outdoor Festival je izuzetna prilika da se istraže prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, doživi avantura i uživa u jedinstvenom iskustvu koje nudi Spomenik prirode Skakavac. Želimo motivisati građane i turiste da provode više vremena na našim planinama i pokažemo da su mogućnosti za razvoj ekološki održivog turizma zaista velike”, istakao je Bašić.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić poručio je da je ovaj festival spoj ljubavi prema prirodi i aktivnom načinu života.

“U saradnji s našim partnerima želimo pokazati da je moguće istinski uživati u svim aktivnostima na otvorenom, a istovremeno se odgovorno ponašati prema prirodi”, izjavio je Mandić.

Svi ljubitelji sporta, avanturizma i odmora u prirodu pozvani su da dođu na Skakavac, prošetaju, uživajtu u prirodi i dožive ovaj lokalitet na poseban način, poštujući prirodni sklad Skakavca.

Sarajevo Outdoor Festival organizuje Planinarsko društvo Skakavac uz specijalnog partnera – Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine i u partnerstvu sa projektom “Nature for Recovery” koji Evropska unija i vlada SR Njemačke sufinansiraju kroz program EU4Business Recovery, projektom USAID Turizam, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Općinom Centar Sarajevo, Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja KS i Kantonalnom upravom civilne zaštite KS, navodi se u saopćenju. 

Prethodni članakGreen Revolution 2023: Korak po korak do zelene planete
Naredni članakJavni poziv za obrte/samostalne preduzetnike i preduzeća koja vrše turističku djelatnost u BiH