Naslovnica Biznis kutak USAID Turizam objavljuje Javni poziv za ugostiteljska preduzeća

USAID Turizam objavljuje Javni poziv za ugostiteljska preduzeća

USAID Turizam poziva registrovana ugostiteljska preduzeća u BiH da pošalju prijave za dodjelu grant sredstava s ciljem poboljšanja pristupačnosti usluga za osobe s invaliditetom u ugostiteljskim objektima, prije svega hotelima i restoranima. Prihvatljive aktivnosti za finansiranje u okviru ovog javnog poziva su:

Unapređenje pristupačnosti smještaja: Hoteli mogu aplicirati za sredstva kako bi učinili svoj smještaj pristupačnijim, ispunjavajući standarde pristupačnosti poput montažnih rampi, liftova s oznakama na Braillovom pismu, vizualnih alarma u sobama, te pristupačnih kupatila i parkinga.
Inicijative fokusirane na osvještavanje o preprekama: Aktivnosti usmjerene na povećanje svijesti i razvoj inovativnih rješenja, što uključuje obuke osoblja, revizije pristupačnosti, kampanje na društvenim mrežama, te saradnju s grupama za prava osoba s invaliditetom.
Usluge inkluzivnog ugostiteljstva: Restorani se potiču da apliciraju za sredstva kako bi svoje prostore učinili pristupačnima za sve goste, uključujući osobe s poteškoćama u kretanju ili senzornim invaliditetom. Ovo uključuje prilagođavanje aranžmana sjedenja, menija i obučavanje osoblja.
Obuka i razvoj osoblja: Prijave za dodjelu sredstava mogu uključivati programe obuke i razvoja osoblja u cilju pružanja bolje pomoći gostima s invaliditetom (npr.: završavanje obuke o komunikaciji s osobama s invaliditetom, poput znakovnog jezika ili sličnih obuka, itd.).
Kampanje za smanjenje društvenih predrasuda: Grantovi podržavaju inicijative koje se bore protiv predrasuda prema osobama s invaliditetom u ugostiteljstvu i turizmu. Ovo uključuje promociju pozitivnih iskustava osoba s invaliditetom i partnerstva s lokalnim zajednicama.

Za više informacija posjetite link: USAID Turizam

Prethodni članakKing Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje
Naredni članakNajavljen početak aktivnosti u okviru projekta G-FEB: Zelena tranzicija poduzetnica u regiji Balkana