Naslovnica Travel & Gastro Upoznajmo i štitimo prirodne vrijednosti Zaštićenog pejzaža Bentbaša

Upoznajmo i štitimo prirodne vrijednosti Zaštićenog pejzaža Bentbaša

Nedaleko od centra Baščaršije ćete pronaći jedinstven spoj prirodnog i kulturno-historijskog nasljeđa. Radi se o Zaštićenom pejzažu “Bentbaša” koji je svima znan iz sevdalinke u kojoj je opjevan, ali i po bazenu koji je nekad bilo omiljeno ljetovalište naših građana. Ovaj prostor je unikatan po tome što je bogat raznolikim geomorfološkim, hidrološkim i biološkim vrijednostima. Zbog bogatog sadržaja flore i faune koji egzistira u preko 70 različitih tipova staništa, Bentbaša je biser koji se rijetko može pronaći u neposrednoj blizini jednog glavnog grada. Tom bogatstvu svjedoči činjenica da je ovdje nastanjeno 50 vrsta ptica, 8 vrsta gmizavaca, 6 vrsta riba i 1 vrsta vodozemaca. Čak je prisutno i 169 različitih biljnih vrsta sa visokim biološkim i ekološkim vrijednostima.

Pored raznovrsne flore i faune ovog zaštićenog područja, Bentbašu odlikuje kulturno-historijsko naslijeđe među kojima se ističe nacionalni spomenik Kozija ćuprija. Ovo je jedini u cjelosti očuvan most koji datira iz Osmanskog perioda (16. vijek).

Osim Kozije ćuprije, u kulturno-historijske vrijednosti ovog zaštićenog područja se ubrajaju: Isa-begova tekija i Šehova korija s derviškim nišanima.

Danas je Bentbaša omiljeno mjesto građana Sarajeva za porodična okupljanja, šetnju i rekreaciju.

Autorica: Emina Kapetanović, Mladi ambasador zaštićenih prirodnih područja KS

Promotivna kampanja je kreirana u sklopu projekta Poznajemo i štitimo prirodne vrijednosti Kantona Sarajevo koji provodi CENER 21 u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja. Projekat sufinansira Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

IZVORFB Cener21
Prethodni članakZašto su uspomene važne za razvoj djeteta
Naredni članakOktobar je mjesec borbe protiv raka dojke