Naslovnica Zdrav život Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke

Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke

Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec roza vrpce, odnosno međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke. Brojnim aktivnostima u ovom mjesecu povećava se svjesnost u javnosti, ali i skreće pažnja donosiocima odluka o značaju podrške ženama oboljelim od raka dojke, ali i hitnosti implementacije strategije ranog otkrivanja raka dojke, poboljšanja mogućnosti liječenja i kvalitete života oboljelih.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena. Uzrok nastanka raka dojke još uvijek nije poznat. Ono što znamo da nekontrolisan rast ćelija u tkivu dojke te njihova ubrzana dioba i umnožavanje dovode do malignih promjena u ćelijama i nastanka raka. Za sada su nam poznati određeni faktori rizika kada je u pitanju rak dojke koji ukazuju na predispoziciju, ali istovremeno ne znače nužno da će određena osoba koja ima faktore rizika oboliti od raka dojke.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene u dobnoj skupini iznad 50 godina života, mada se rak dojke javlja u svih dobnim skupinama, a izuzetno rijetko se javlja kod osoba mlađih od 20 godina života.

Faktori rizika za pojavu raka dojke su: spol (najčešće obolijevaju žene), dob (češće obolijevaju žene u dobnoj skupini iznad 50 godina), žene koje su imale ranu prvu menstruaciju, žene koje su imale kasnu menopauzu, žene koje nisu rađale, žene koje su prvo dijete rodile nakon tridesete godine života, žene koje imaju usvojene nezdrave stilove života (kao što su: nepravilna ishrana i prekomjerna tjelesna težina, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, nedostatna fizička aktivnost), žene koje su duži vremenski period koristile hormonsku terapiju, žene kod kojih postoji pozitivna porodična anamneza da su neke od bliskih srodnica prve linije (majka, sestra) imale rak dojke.

Usvajanje zdravih stilova života (pravilna ishrana, fizička aktivnost, nepušenje, regulacija tjelesne težine) i redovno obavljanje pregleda (mamografija i ultrazvučni pregled, bimanuelni pregled i samopregled dojki) imaju ogroman značaj za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke.

Samopregled dojki

Samopregled ne može zamijeniti specijalistički pregled, mamografski ili ultrazvučni pregled, dopuna je tim pregledima i treba ga redovno obavljati. Preporučuje se da svaka žena nakon 20-te godine života, bar jednom mjesečno uradi samopregleddojki. Kod žena koje imaju menstrualni ciklus preporučuje se da samopregled dojki urade u periodu između 5-og i 10-og dana od početka menstrualnog ciklusa. Ženama u menopauzi preporučuje se da samopregled dojki rade jednom mjesečno i to na isti datum u mjesecu. Ukoliko se tokom samopregleda uoči uvećanje dojki koje ranije nije postojalo, zadebljanja, čvorići, kvržice, promjene boje kože dojke i bradavica, nabori sa crvenilom, promjena izgleda i iscjedak iz bradavice (koji nije povezan sa dojenjem), uvučene bradavice, potrebno je obavezno obratiti se ljekaru.

U galeriji se nalazi vodič za samopregled dojki koji je pripremio Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Mjesec oktobar je prilika da pozovemo sve žene da tokom cijele godine brinu o svom zdravlju i da redovno obavljaju preglede.

Prethodni članakUpoznajmo i štitimo prirodne vrijednosti Zaštićenog pejzaža Bentbaša
Naredni članakPromocija knjige Ti si Ta – podrška ženama oboljelim od karcinoma dojke