Naslovnica Stroga pozitiva Ukidanjem PDV-a otvoren put većem broju donacija hrane za ljude u potrebi

Ukidanjem PDV-a otvoren put većem broju donacija hrane za ljude u potrebi

Usvajanjem dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u i pratećeg Tehničkog uputstva otklonjene su sve prepreke za oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV-a i otvoren je put za početak implementacije.

Ove izmjene su rezultat velike kampanje koju je Fondacija Mozaik pokrenula u saradnji s partnerskim organizacijama i uz podršku Vlade SAD-a putem USAID-a, s ciljem unapređenja zakonodavstva o filantropiji u Bosni i Hercegovini.

“Početak implementacije nove regulative predstavlja značajan korak, koji pokazuje spremnost političkih predstavnica i predstavnika iz cijele Bosne i Hercegovine da djeluju konstruktivno i u najboljem interesu svih građanki i građana Bi”, izjavili su iz USAID-a.

“Nakon što je USAID inicijativa ‘Niko gladan. Niko sam.’ prevazišla političke prepreke, sljedeći važan korak bio je dopuna Pravilnika i pratećeg Tehničkog uputstva koji će precizirati primjenu zakona. UINO se u cijelom ovom procesu pokazao kao konstruktivan partner, a pomoćnik direktora u Sektoru za poreze Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Muharem Mašinović i šef Odsjeka za reviziju i kontrolu Sedin Mešinović obavili su važan posao na putu ka usvajanju jednostavnih, a izuzetno praktičnih podzakonskih akata”, poručili su iz Fondacije Mozaik, koja je uz partnerske organizacije i uz podršku Vlade SAD-a inicirala veliku kampanju za unapređenje pravnog filantropskog okvira u BiH.

Ovim su postavljeni temelji da kompanije koje su i do sada pokazivale spremnost da doniraju hranu ljudima u potrebi, sada to rade više i lakše.

IZVORsnagalokalnog.ba
Prethodni članakZdrave navike – kako ostati istrajan?
Naredni članakŽelite li donijeti radost i pružiti podršku starijim osobama u Sarajevu? Sada imate priliku!