Naslovnica Preporučujemo Turistička zajednica KS prezentirala rezultate rada i dodijelila priznanja partnerima povodom Svjetskog...

Turistička zajednica KS prezentirala rezultate rada i dodijelila priznanja partnerima povodom Svjetskog dana turizma

Turistička zajednica Kantona Sarajevo organizirala je dodjelu priznanja i zahvalnica za svoje članove i kompanije od poslovnog značaja, te prezentirala rezulate rada u proteklom periodu, a sve u povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Događaj je u sarajevskoj Vijećnici otvorio je Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo predstavio je rezulate poslovanja u proteklom periodu, sa konkretnim podacima koji pokazuju da je tokom 2021. godine i u prvoj polovini 2022. godine Turistička zajednica KS podržala više od 150 institucija, privrednih subjekata, udruženja, saveza ili istaknutih sportskih pojedinaca, a realizovano je više od 200 projekata i manifestacija iz oblasti turzima, sporta i kulture.

Magoda je potvrdio da je Turistička zajednica KS u cilju unaprijeđenja i razvoja turizma uložila milion KM za promociju na najvećim međunarodnim sajmovima i za realizaciju roadshow kampanja, dok je 2,5 miliona KM uloženo za projekte od značaja za oporavak i osnaživanje turizma.

Pod ovogodišnjim motom obilježavanja Svjetskog dana turizma “Promišljamo turistički” Magoda je zaključio kako je neophodan zaokret u poslovanju i prilagođavanje zahtjevima turista, prateći trendove u turizmu na lokalnom i globalnom nivou, ulažući u inovativna rješenja i spremno odgovarajući na promjene i krizne situacije.

Rezultati na koje u ovom teškom vremenu oporavka turizma možemo biti zadovoljni pokazuju da je iza nas rekordna zimska turistička sezona u 2022. godini sa 22% više noćenja u odnosu na 2019. godinu, te za 110% više u odnosu na 2021. godinu. Ostvareni su i rekordni prihodi od turizma u 2022. godini, koji pokazuju 19% veći prihod od turizma u prvom kvartalu 2022. godine u odnosu na 2019. godinu – zaključio je Magoda prilikom prezentiranja rezultata rada Turističke zajednice KS.

Prema izvještajima Svjetske turističke organizacije UNWTO, BiH je u 5% zemalja svijeta koje su se vratile na predpandemijski nivo kada je u pitanju ostvareni prihod od turizma.

Za navedene neočekivano dobre rezultate zaslužni su turistički djelatnici odnosno naši članovi, hotelijeri, agencije i partneri od značaja, kojima je dodijeljeno stotinu zahvalnica i priznanja. Posebno priznanje  “Visit Sarajevo” dodijeljeno je za deset najboljih kompanija prema visini uplate turističke članarine, za pet hotela prema visini uplate boravišne takse, te pet turističkih agencija prema visini uplata turističke članarine i promocije turističke ponude na međunarodnim sajmovima.

Prethodni članakLejla Motoruga: Žuta haljina
Naredni članakČudesni svijet ženskog stvaralaštva: Zimnica i zimski dodaci u Importanne centru od 10.-15. oktobra