Naslovnica Travel & Gastro SLOW FOOD FESTIVAL U KREŠEVU

SLOW FOOD FESTIVAL U KREŠEVU

Ovo je prvi Festival Asocijacije Slow Food Sunny Day u Bosni i Hercegovini te ujedno i prvi u nizu planiranih festivala u manjim mjestima diljem BiH, a s ciljem promocije kulturne baštine i tradicije naslijeđa pripremanja i konzumiranja autohtonih jela našeg podneblja.

Posjetitelji će moći degustirati i kupiti lokalno proizvedenu hranu, kao i domaće kolače, sudjelovati u raznim takmičenjima i radionicama, upoznavati tradiciju kako kreševskog kraja, tako i Lepeničke doline, a uz to otkriti Kreševo kao jedinstvenu turističku destinaciju nadomak Sarajeva.

Asocijacija Slow Food Sunny Day je osnovana sa ciljem promocije kulturne baštine, što uključuje i tradiciju i naslijeđe pripreme i konzumiranja hrane u našim krajevima. Član je Slow Food International organizacije sa sjedištem u Italiji, koja broji 160 država članica.

Pokrovitelji festivala su Općina Kreševo, USAID projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i partnerska organizacija Slow Food Sunny Day Association – Convivium/Zajednica Kreševo, uz podršku lokalnih sponzora.

Gosti festivala su i članovi Slow Food Montenegro – Bjelasica & Komovi i Prokletije, ženska zadruga „Kreativna Vizija“ Rudo, Udruga žena iz Fojnice te članovi Sunny Day-a zajednice iz Lukavca (farma Milo Selo), Banja Luke, Fojnice, Modriče …

U suradnji sa turističkim agencijama, organiziran je i dolazak više autobusa s gostima festivala iz Sarajeva, Zenice, Fojnice, Vareša, Kiseljaka i drugih gradova.

Proizvode će na tri štanda izložiti i štićenici zavoda Drin Bakovići, a seoska gazdinstva predstavit će se sa svojim proizvodima iz Kreševa, Fojnice, Kiseljaka i Vareša.

IZVORUSAID Turizam
Prethodni članakKompanija Nestlé ulaže u zdravije navike novih generacija u BiH
Naredni članakAldina Musić: Diši dok te ima