Naslovnica Iz mog ugla Lejla Motoruga: Različiti svemiri

Lejla Motoruga: Različiti svemiri

Nedavno sam ušla u jednu knjižaru traživši određenu knjigu. Brzo sam je ugledala i uzela s police. Kada sam došla do kase, prodavačica je bila jako neljubazna, neraspoložena i rezervisana prema meni. Pomislila sam ako tako nastavi, rijetko ko da će opet doći da kupi knjigu.

Sutradan sam stala ispred te iste knjižare da bacim oko na knjige sa izloga. Ispred vrata je stajala neljubazna prodavačica s cigarom u ruci. Pričala je sa nekim na mobitel. Oči su joj bile pune suza. Dok sam stajala ispred izloga, čula sam samo kako prodavačica nekome govori da joj sin boluje od teške bolesti i da mu u bolnici ne mogu pomoći.

Kako čuh tu tužnu rečenicu, ostadoh bez teksta i bez daha. Kroz glavu su mi prolazile razne misli. Koliko li tuge ta žena u sebi nosi? Koliko neprespavanih i preplakanih noći ima iza sebe? Ta hrabra žena je imala nadu….nadu da će joj dijete ozdraviti. A sada…Mislim da ni blizu ne mogu zamisliti šta preživljava. Uhvatila me grižnja savjest što sam je dan prije u mislima kritikovala.

Nikad ne znate kroz šta neko prolazi. Dok je neko možda izgradio svoj svemir pun cvijeća i sunca, u nečijem svijetu vlada mrak i zemlja se jako trese. Zemljotres, koji je toliko jak da sve sagrađeno u njegovom svijetu se sruši. Na kraju ostaju samo ruševine. Pitanje je samo hoće li čovjek imati dovoljno snage da opet neku svijetlu tačku poslije tog zemljotresa nađe? Ne osuđujte nikoga tek tako, jer niste sposobni da zaronite u dušu te osobe.

Lejline tekstove možete naći na web stranici Pisane riječi, Facebook stranici i Instagramu.

IZVORLejla Motoruga
Prethodni članakPoziv za mentore: Podržite mlade društvene poduzetnike
Naredni članakHomework HUB postaje prva dežurna čitaona