Naslovnica Iz mog ugla Senada Tihić-Bogunić: Kako ostati u svojoj domovini, a imati sve?

Senada Tihić-Bogunić: Kako ostati u svojoj domovini, a imati sve?

Aktuelna tema u zadnje vrijeme jesu naši mladi. Odnosno odlazak mladih iz BiH. Mnogi se zapitamo zašto? Zbog čega odlaze? Mnogima je razlog poznat. Mladi više ne žele ostati u zemlji u kojoj nema napretka. Obrazovanje, posao, finansije samo su neki od problema zbog kojih odlaze.  Većina  mladih osoba u Bosni i Hercegovini je razočarano i isfrustrirano zbog situacije u kojoj se nalazi sama država. Nedovoljno svijetle perspektive za kvalitetan život u Bosni i Hercegovini tokom pandemije samo su pojačale želju mladih za odlaskom. Kao što nam je poznato, pandemija je u potpunosti promijenila živote svakoga od nas. Pandemija je ostavila velike posljedice na  zdravstvo, ekonomiju, a naročito na obrazovanje. Nastava u većini škola odvija se online, pa nam je stoga svima potreban dobar mobitel ili laptop da bi mogli pratiti nastavu. Iako znamo da je danas obrazovanje takvo da ništa ne možemo bez dobre tehnologije, u ovoj situaciji nam je potrebna više nego ikada.

Kao što sam već rekla, pandemija je ostavila znatne posljedice na ekomoniju. Mnogi građani su ostali bez primanja, pa ih sve više traži pomoć od države ili pakuju kofere i odlaze iz ove zemlje.

Ja, kao pojedinac, student, u vremenu kada sve veći broj mladih odlazi iz Bosne i Hercegovine i traži priliku za život i posao u inostranstvu, se radujem kada čujem da je neko uspješan i odlučan da gradi svoj život tu gdje je rođen. Sa druge strane, mladi su izrazito pasivni. U vrijeme kada postoji veliki broj nevladinih organizacija, političkih partija, te raznih kurseva i dokvalifikacija koje mladima mogu biti od velike koristi u njihovoj ličnoj i profesionalnoj karijeri, pasivnost je ipak dominantna pojava. Također, mnogi od nas provode previše vremena na društvenim mrežama. Kada bolje razmislimo, „vrijeme koje smo ubili“ na društvenim mrežama mogli smo pametnije iskoristiti – pročitati neku dobru knjigu, proširiti svoje znanje u nečemu što nas zanima, možemo pronaći i časove plesa, lijepog pisanja i učenja sviranje instrumenata, sve besplatno.

Iskoristimo svaki dan, jer život brzo prođe.

Prethodni članakYoung Lions BiH -Jedinstvena prilika za mlade kreativce
Naredni članakBingo: DONACIJA U IZNOSU OD 40.000 KM ZA SOS DJEČIJA SELA U BIH