Naslovnica Biznis kutak Sabina Bajrić: Kako što kvalitetnije uslikati proizvod mobitelom?

Sabina Bajrić: Kako što kvalitetnije uslikati proizvod mobitelom?

U početku poslovanja gdje smo se svi nalazili nekad, a neki tek kreću – ulaganje u profesionalni fotoaparat može biti van budžeta, ili angažovanje profesionalnog fotografa poprilično skupo. Ovdje ću napisati par osnovnih stvari na koje bi trebalo pripaziti kad slikamo svoje proizvode običnim telefonom.

Najbolja bi opcija bila da prednja kamera na telefonu bude barem 12 mpx, a provjerila sam trenutno stanje na tržištu i cijene telefona, pa sam obradovana informacijom da su skoro svi mobiteli podigli standard i većina smartphone uređaja imaju poprilično dobre kamere.

Pa da krenemo. Uzet ćemo par osnovnih stvari da skrenem pažnju, a kad “uhvatim” vremena napisat ću jedan članak i o nekim dodacima za telefone radi što efikasnijeg iskorištavanja koji se mogu naručiti na Aliexpressu ili Wishu, ali, sad za sad idemo s osnovama.

POZADINA
Pozadina je najbitniji faktor kad nešto slikate. Preporučujem bijelu običnu boju. Bez bilo kakvog printa, pa, naprimjer, može poslužiti obična bijela tapeta, papir ili čak obični zid. Kad se slikaju proizvodi na stolu među hrpom nekih sitnica ili na kauču – djeluje neprofesionalno i neuredno.

POZICIONIRANJE
Uvijek podignite proizvod malo ispod razine telefona. Najbolja bi opcija bio sto ili neka visoka stolica. Slikanje proizvoda iz ptičije perspektive ne pokazuje baš najbolje sami proizvod i ne ističe detalje. Kamera telefona treba biti malo (do nekih 45 stepeni maksimalno) izdignuta iznad proizvoda.

SVJETLOST
Svaki profesionalni fotograf najviše pažnje polaže na svjetlost. Najbolja je ona prirodna, pored prozora. Ukoliko vam je i dalje tamna atmosfera, iskoristite dodatno ogledalo koje će preusmjeravati svjetlost na proizvod. Ukoliko koristite sijalicu, neka to bude bijela svjetlost uvijek umjesto klasične žute svjetlosti.

STABILNOST
Koliko god da mislili da su vam ruke stabilne dok držite telefon – nisu. Osjetljivi optički mehanizmi u kameri vašeg telefona osjete i najmanje mikronsko podrhtavanje. Najbolje bi bilo da imate “tripod” za telefon ili možete improvizirati držač za telefon.

I slikanje može početi. Korištenje ugrađene opcije za slikanje je uvijek najbolja opcija, međutim možete pokušati i sa aplikacijama namjenjenim za slikanje s raznim vrstama filtera, iako u ovom slučaju trebate biti oprezni – previše filtera iskrivljuje sliku proizvoda tako da ta opcija nije poželjna. Ne zaboravite “grid” opciju na kameri radi što boljeg centriranja proizvoda na fotografiji. Također, ako prilikom slikanja imate potrebu da koristite zoom ili blic – nešto niste postavili kako treba. Sa ZOOM-om gubite na kvaliteti piksela, a sa blicem dobijate onaj ružni odsjaj svjetlosti na proizvodu.

Također, u postavkama provjerite da li je kamera u telefonu ispravno postavljena. Postoje opcije da se doda više resursa telefona na kameru, da spašava visokokvalitetne slike i slično.

Primjer:

IZVORSabinary
Prethodni članakJosip Milanović – liječnik ljudskih duša
Naredni članakJavni poziv: Program pomoći održivog povratka