Naslovnica Biznis kutak ProCredit Bank: EKO partner godine koji inovacijama mijenja tržište

ProCredit Bank: EKO partner godine koji inovacijama mijenja tržište

U Sarajevu održana manifestacija "Večer bankara" koju je, u partnerstvu sa časopisom "Banke i Biznis u BiH", organiziralo Udruženje banaka u BiH

Na svečanoj večeri najuspješnijim bankarskim kolektivima u Bosni i Hercegovini su uručena tradicionalna bankarska priznanja “Zlatni BAM”. Ova za struku izuzetno važna priznanja već 21 godinu, na osnovu godišnjih izvještaja nezavisnih revizora, dodjeljuje finansijsko-poslovni magazin “Banke i Biznis u BiH”.

ProCredit Bank je dobitnik ovogodišnjeg priznanja Zlatni BAM u kategoriji “Eko partnerstvo godine”. Ova nagrada se dodijeljuje kolektivu banke za učešće u realizaciji projekta koji je rezultirao vidnim unapređenjem životne sredine u BiH kao cjelini. Upravo takvim je ocijenjen projekt “ProCredit mreža električnih punjača”. Instalacija punjača za električna vozila predstavlja inovativnu inicijativu usmjerenu na razvoj električne mobilnosti zemlji. Kroz ovaj projekt, uspostavljena je mreža od 18 javnih punionica za električna vozila diljem zemlje. Ova infrastrukturna inovacija je značajno olakšala korištenje električnih automobila širom BiH, a značajno je utjecala na održivu mobilnost, smanjenje emisija CO2 i, posljedično, poboljšanje kvalitete života. Važni projektni segmenti su bili i podizanje svijesti stanovništva o nužnosti smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima i promoviranje elektro-mobilnosti.

“Obzirom na snažno opredijeljenje ProCredit Bank da se posveti pitanjima održive ekonomije i odgovornog korištenja energenata, ova nagrada je za nas posebno važna jer dolazi iz struke, ali i motivirajuća u našim budućim nastojanjima da svijet napravimo boljim mjestom za življenje. Projekt instalacije električnih punjača koji su besplatni za korisnike jeste upravo i naša vizija kako primjerom i aktivnošću doprinijeti energetskoj transformaciji u BiH”, rekao je povodom dodjele priznanja Zlatni BAM Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank. Salkanović je naglasio i to da ovo nije prva nagrada ove godine koju je banka dobila u ovom segmentu. “Dobili smo i priznanje za Održivog lidera u sektoru bankarstva, što nam je posebno važno jer smo orijentirani na podršku privredi na putu održivosti već 26 godina”, kaže Salkanović. No, tu se niz priznaja ne zaustavlja. “Kao dio ProCredit Holdinga, na grupacijskom nivou smo i dio Net Zero Alijanse gdje smo, na ukupnoj listi od 87 banaka u Alijansi, proglašeni 2. bankom sa najvećim postotkom održivih prihoda u ukupnim prihodima”, rekao je Salkanović. Ovo priznanje dodijeljuje Corporate Knights Inc., vodeća medijska i istraživačka B korporacija posvećena održivoj ekonomiji. Osnovana još 2002. godine, svoju posvećenost iskazuje unapređivanju ekonomske sistema u kojem i ljudi i planeta mogu napredovati.

O opredijeljenosti ProCredit Bank ka održivosti, zelenoj ekonomiji i energetskoj tranziciji dosta govori i to da je jedna trećina svih instaliranih solarnih elektrana u Bosni i Hercegovini u 2022. godini finansirana kreditnim sredstvima banke. Bez obzira na sve izazove današnjice, motivirani važnim priznanjima za trud i ulaganje poput Zlatnog BAM-a, ProCredit Bank nastavlja dalje kao partner privrede koji inovacijama mijenja bh. tržište. Za više informacija o ProCredit Bank posjetite web stranicu.

Prethodni članakUSAID otvorio poziv za podršku razvoju i rastu kompanija u BiH
Naredni članakSve što trebate znati o raku prostate: Simptomi, prevencija i izazovi