Naslovnica Travel & Gastro Prirodni fenomen u Bosni i Hercegovini za koji mnogi ne znaju!

Prirodni fenomen u Bosni i Hercegovini za koji mnogi ne znaju!

U vrijeme kada su nam putovanja ograničena, vrijedno je upoznati i istražiti svoju državu. Bosna i Hercegovina zaista ima prelijepe prirodne krajolike, ali tu se kriju i oni manje poznati.

Ispunjavajući kviz o Bosni i Hercegovini i njenim atrakcijama, najveća nepoznanica bile su mi pješčane piramide u Miljevini. Kao osoba koja zaista voli ovu državu i koja je posjetila jako dosta lokacija, kako atraktivnih tako i onih manje atraktivnih, jednostavno morala sam pronaći te piramide. Fotografija na kvizu mi je izgledala tako zanimljivo i sigurno nikada ne bih ni pretpostavila da se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Pješčane piramide nalaze se u blizni Foče, tačnije kod mjesta Miljevina. Kako bi vam ova lokacija bila jednostavnija, iz Sarajeva na putu ka Foči, nalazi se mjesto Miljevina.

Iz Miljevine pratite oznake za pješčane piramide, ali budite spremni i na 4 kilometra makadamskog puta. Na kilometar do piramida, mi smo ostavili automobil, ali to možete uraditi i na samom početku i prošetati do zaboravljenog prirodnog fenomena.

Pješčane piramide se prvi put spominju u austrougarskom periodu, ali prema nekim tvrdnjama stare su najmanje 200 godina. Nastale su dugim nizom godina, erozijom tla i pod uticajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiše i jakih vjetrova. Proces erozije traje i dan danas, tako da one ne nestaju, nego i dalje rastu!

Moram priznati da su zaista pravi prirodni fenomen. Okružene su šumom i zelenilom, a onda se pojavljuje pješčani dio sa piramidama. Nevjerovatno!

Moram priznati da su zaista pravi prirodni fenomen. Okružene su šumom i zelenilom, a onda se pojavljuje pješčani dio sa piramidama. Nevjerovatno! Ovakva geomorfološka rijetkost na ovim prostorima, svojim oblikom i sastavom podsjeća na prirodne fenomene kao što su Đavolja varoš u Srbiji, Grand Canyon u SAD.  

Zasigurno pješčane piramide ne bi trebale biti zaboravljana turistička atrakcija. Pa ako budite u njihovoj blizini ili tražite novu atrakciju Bosne i Hercegovina za istražiti i upoznati, neka to budu upravo pješčane piramide u Miljevini (ulaz se ne naplaćuje)!

Ako imate dodatnih pitanja, ostavite komentar ili me pronađite na Instagramu @nai.bcr . Vrlo rado ću odgovoriti na sva vaša pitanja!

Objavljeno na https://naitraveltips.com/

Prethodni članak16 najboljih vikend destinacija u BiH za odmor sa porodicom
Naredni članakTop 7 ideja za nezaboravan jesenji vikend na stazama Via Dinarice