Naslovnica Biznis kutak Pozitivna priča: A.M. Inter-stil iz Žepča

Pozitivna priča: A.M. Inter-stil iz Žepča

U Inter-stilu smatraju da je njihova prednost poslovanja leži u kompletnom procese proizvodnje, od sirovine do finalnog proizvoda. Iako ističu da je pandemija utjecala i na njihovo poslovanje, nije došlo do smanjenja broja radnika, a izvoz je tekao nesmetano.

A.M. Inter-stil“ Donja Golubinja-Rakovica, Žepče, vlasnika Admira Aganovića, jedno je od preduzeća, čija je duga porodična tradicija u poslovima proizvodnje stolarije i namještaja, dosegla visok nivo.

Posao je još 96. godine započeo Fehim Aganović a sin Admir je vremenom preuzeo, i 2008. godine otvorio preduzeće koje je već steklo ime i renome, kada je u pitanju proizvodnja, u prvom redu pločastog i masivnog namještaja. Trenutno zapošljavaju dvadesetak radnika radnika.

Firma „A.M. Inter-stil“ je smještena na oko 1.500 kvadrata proizvodnog prostora, a posebno je specijalizirana za proizvodnju kuhinja. Godišnje imaju oko 2.000 gotovih proizvoda iz ove palete. S ponosom ističu  prvu nagradu za kuhinju „Bela“, osvojenu na zeničkom ZEPS-u.

Trednove prate, a proizvodnja se odvija na modernim, certificiranim mašinama uz obučen kadar.  Osim na domaćem, prisutni su i na stranom tržištu, gdje od ukupnog asortimana robe oko 40 posto ide za izvoz, uglavnom za italijansko, austrijsko, te njemačko tržište. Namještaj se izrađuje od najkvalitetnijih materijala u paleti od preko 260 boja.

Vlasnik preduzeća Admir Aganović, zajedno sa direktorom Mirzetom Efendićem, potvrđuje kako je proizvodnja namještaja specifična branša, te da su u prednosti oni koji imaju kompletan proces proizvodnje, od trupca do gotovog proizvoda, jer se u tom slučaju ne zavisi od drugih. Inter-stil radi upravo na tom principu. Zato su, ističe Aganović,  u mogućnosti ispoštovati rokove i garantirati kvalitet.

U vlasništu firme su dva moderna salona namještaja u Golubinji i Zavidovićima.  U ponudi je veliki izbor namještaja a zbog potreba kupaca, odnedavno imaju i bogat izbor bijele tehnike, te unutrašnje stolarije.

Iako ističu da je pandemija utjecala i na njihovo poslovanje, nije došlo do smanjenja broja radnika, a izvoz je tekao nesmetano. Salon u Golubinji u tek kupljenom i moderno opremljenom prostoru,  otvoren je upravo u na početku pandemije.

IZVORArminka Memišević
Prethodni članak12. Dani BHAAAS u BiH održavaju se od 24. do 27. juna u Mostaru
Naredni članakRaspust u Mozgaonici