Naslovnica Zdrav život Nuspojave vakcina protiv COVID-19

Nuspojave vakcina protiv COVID-19

Neke česte neugodne nuspojave vakcina protiv COVID-19 su slične kao kod drugih vakcine – otok na mjestu davanja vakcine, crvenilo, bol. Većina ljekara savjetuje stavljanje hladnih obloga na mjestu davanja vakcine. Također, može se očekivati i pojava groznice nakon vakcinacije, a bol nakon administriranja vakcine može potrajati i biti neugodna.

U kontekstu vakcina protiv COVID-19 spominju se obično blage nuspojave i niti jedna kompanija nije u istraživanjima imala neku po život opasnu nuspojavu povezanu s vakcinom, zbog koje bi došlo do hospitalizacije, one koje FDA klasificira kao nuspojave 4. stepena. Kada je počela imunizacija prvo s Pfizer/BioNTech vakcinom, dogodilo se nekoliko teških alergijskih reakcija – anafilaktičkih reakcija, vrlo moguće na polietilen glikol (PEG, čini “mjehurić” koji štiti RNK u vakcini) . O takvim reakcijama pročitajte više ovdje.

Nuspojave vakcina protiv COVID-19: učestalost

Prema saopštenju za javnost o vakcini Pfizer-BioNTech , kod ove vakcine su stope težih nuspojava niže od 2%, a samo su se umor i glavobolja pojavljivali nešto češće i to umor kod 3.8%, a glavobolja kod 2% sudionika.

Saopštenje kompanije Moderna govori o stopama nešto višim od 2% za niz ozbiljnijih simptoma. Umor i mijalgija (bolovi i slabost mišića) su se dogodili kod 9-10% onih koji su dobili Moderninu vakcinu.

Ovo znači da je učestalost nuspojava nešto veća kod Modernine vakcine u odnosu na Pfizer-BioNTech. Ono što se ovdje opisuje kao ozbiljna nuspojava, pripada 3. stepenu klasifikacija neželjenih reakcija prema FDA. Dakle, ovo nisu neželjene reakcije koje ugrožavaju život, ali mogu biti neugodne.

U izvještaju za vakcinu AstraZeneca navodi se da je stopa pojavnosti ovakvih ozbiljnih (ali ne po život opasnih) neželjenih reakcija 0.7%.

Dugotrajni neželjeni efekti

Što se tiče potencijalnih dugotrajnih neželjenih efekata, oni se ispoljavaju u prosjeku maksimalno nakon dva mjeseca od davanja vakcina. Ljudi koji su bili sudionici ispitivanja ovih vakcina praćeni su znatno duže od dva mjeseca. Praćeni su preko pola godine i nisu uočene takve neželjene reakcije. Prema FDA , kod Pfizer-BioNTech vakcine ima manje nuspojava nakon davanja druge doze.

Dobrovoljci u ispitivanjima ovih vakcina su kao nuspojave navodili i iscrpljenost u trajanju od par dana i glavobolje, što može umanjiti i radnu sposobnost osoba koje se vakcinišu. Većina dobrovoljaca je rekla da sve to nije toliko strašno, da bi nekima ove pojave prolazile za dan i da je sve to opet bolje nego dobiti COVID-19. Ne zaboravimo da se dosta osoba koje su preboljele COVID-19 žali na fenomen „prolongiranog COVID-19“, koji otežava život i traži ljekarske intervencije.

Vakcine protiv COVID-19 daju se iz dva puta (u dvije doze). Takve su Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford, ruska Sputnjik V te kineske vakcine poput Sinopharm.

Osobe koje prime jednu dozu vakcine, trebaju nastojati primiti i drugu, osim ako nije došlo do teške alergijske reakcije. Jedna doza ne pruža optimalnu zaštitu.

Smrtni slučajevi nakon vakcinacije: neželjeni događaji koji nisu povezani s vakcinacijom

Mediji su izvještavali i o smrtnim slučajevima nakon vakcinacije Radi se o neželjenim događajima – događajima koji nisu uzročnoposljedično povezani s vakcinacijom.

Za rusku i kineske vakcine još nisu izašla saopštenja sa statistikom nuspojava. Nuspojave i kontraindikacije za rusku vakcinu Sputnjik V možete pročitati ovdje.

Dodatak: Evropska agencija za lijekove (EMA) je potvrdila na press-konferenciji da odnos “ukupne koristi i rizika ostaje pozitivan” za Oxford/AstraZeneca COVID-19 vakcinu Vaxzevria uprkos rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka. Smjernice EMA-e navode da pacijenti moraju biti upoznati s mogućim nuspojavama. Kažu da bi “neobični krvni ugrušci trebali biti navedeni kao vrlo rijetke moguće nuspojave”.

IZVORvakcine.ba
Prethodni članakRaspust u Mozgaonici
Naredni članakMotorola defy donosi novu eru za izdržljive telefone