Naslovnica Preporučujemo Otvorena izložba: „Progovara(j)mo“

Otvorena izložba: „Progovara(j)mo“

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv ratnog seksualnog nasilja, Muzej ratnog djetinjstva predstavio izložbu „Progovara(j)mo“!

Ova privremena izložba u cijelosti je posvećena iskustvima osoba koje su preživjele ratno seksualno nasilje kao djeca i mlade osobe i iskustvima djece rođene zbog rata, te za cilj ima podizanje svijesti o višestrukim problemima sa kojima se ove žene i muškarci suočavaju u svakodnevnom životu.

Na izložbi su predstavljeni isječci iz videosvjedočenja preživjelih i djece rođene zbog rata, dokumentovana u saradnji sa Zaboravljena djeca rata / Forgotten Children of War Association i Fondacija Krila nade/Foundation Wings of Hope, BiH, kao i radovi nastali tokom radionice mapiranja tijela realizovane u saradnji sa Udruženjem Psiholab, a na kojoj su preživjele na drugačiji način progovorile o svojim iskustvima, ali i nadanjima za budućnost.

Izložba prikazuje sve nevidljive rane žena preživjelih ratno seksualno nasilje i silovanje, te djece rođene zbog rata. Rane koje se moraju vidjeti jer nisu bile birane, nametnute su i ne dozvolimo da iste rane nametnemo budućim generacijama. Izložba pokazuje njihovu snagu i spremnost da pomognu budućim generacijama pružajući im važne lekcije. One su heroine našeg vremena i bore se da buduće generacije nikad ne osjete ono što su one. Hvala vam.

Izložba će biti otvorena od 25. juna do 1. jula (11:00-19:00, osim nedjelje) Galerija Novi hram (Mula Mustafe Bašeskije 38, Sarajevo). Ulaz je besplatan za sve posjetioce i posjetiteljke. Stalna postavka Muzeja ratnog djetinjstva bit će otvorena i tokom trajanja izložbe “Progovarajmo”. Izložba je rezultat projekta realizovanog u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije i uz podršku Vlade Velike Britanije.

Pozivamo vas da posjetite izložbu i na taj način date svoju podršku preživjelima.

Prethodni članakPiso J: Budi nečiji četvrtak srijedom
Naredni članakRadionica: Brendiranje i certifikacija