Naslovnica Zdrav život Nauka u službi ljepote: glikolna kiselina

Nauka u službi ljepote: glikolna kiselina

Jelena Kalinić je diplomirani biolog, potom završila i ruski jezik i komparativnu književnost, Master književnosti i bloggerica koja piše tekstove o nauci na popularnom blogu Quantum of Science

www.lancome.fr

Glikolna kiselina je organska kiselina opšte formule C2H4Okoju je bolje napisati u ovom obliku: HOCH2CO2H. To je najjednostavnija AHA kiselina (alfa-hidroksilna kiselina) u koje spadaju još i limunska, jabučna, mliječna te još neke organske kiseline. To su organske kiseline koje, pored karboksilne (-COOH) grupe imaju još i hidroksilnu grupu (-OH). Ako se između karboksilne i hidroksilne grupe nalazi samo jedan atom ugljika, onda se rad i o alfa-hidroksilnim kiselinama. Ako se između njih nalaze dva atoma ugljika, onda se radi o  beta-hidroksilnim kiselinama (BHA):

Ove kiseline se javljaju u prirodi, ali se mogu i sintetisati i u laboratorijama. Inače, AHA kiseline su od davnina poznate kao sastojak kozmetičkih tretmana – naime, bar tako legenda kaže, još je Kleopatra koristila kiselo mlijeko za lice, a kiselo mlijeko sadrži mliječnu kiselinu. Ipak, u kozmetici se najviše koristi upravo glikolna kiselina i to iz jednostavnog razloga: zbog male molekularne mase prodire najbolje kroz gornje slojeve kože te je zbog toga i najučinkovitija. Također, djelovanje glikolne kiseline je najviše istraženo te je najsigurnija za upotrebu. 

Molekula glikolne kiseline (sivo-atomi ugljika, crveno-atomi kisika, bijelo-atomi vodika)

Glikolna kiselina je u posljednje vrijeme postala veoma popularan sastojak preparativne kozmetike jer predstavlja hemijski piling, eksfolijant: glikolna kiselina prodire ispod orožalih, mrtvih dijelova epidermisa (gornji sloj kože) i uzrokuje odvajanje tog dijela od sloja mladih stanica. Jednostavno, glikolna kiselina oslobađa mladu kožu i ubrzava proces uklanjanja starih stanica, koje našoj koži daju pomalo umoran, sivi ten. Na taj način, koža postaje vidljivo glađa, sjajnija i mekša, kako su uklonjeni mrtvi slojevi, koji se pomalo zadebljavaju u području bora, tako su i bore nakon tretmana glikolnom kiselinom glađe. S obzirom da mrtve stanice začepljavaju pore, redovitom upotrebom glikolne kiseline sprečavate da vam se pore začepe. Začepljene pore postaju šire zbog nepravilnog lučenja sebuma, a time i vidljivije. To znači da redovitom upotrebom preparata sa AHA kiselinama, naročito sa glikolnom kiselinom, možete donekle poboljšati izgled kože i pora. 
Efekat glikolne kiseline ovisi o tome koliko je dugo preparat stajao na koži te od koncentracije glikolne kiseline u proizvodu. U dermatologiji se mogu koristiti i koncentracije od 75% (obično 20-70% glikolne kiseline), ali se u preparatima za kućnu upotrebu kiselina nalazi u mnogo razumnijim koncentracijama od 4 do 20%. Ovi preparati moraju biti takvi da se koži može obezbijediti neutralizacija pH vrijednosti nakon upotrebe ili da su laki za ispiranje (prema: Paula Souza Prestes, Márcia Motta Maia de Oliveira, Gislaine Ricci Leonardi, An Bras Dermatol. 2013 Nov-Dec; 88(6): 900–905). 
Također, glikolna kiselina primijenena u visokim koncentracijama pod nadzorom dermatologa efikasno uklanja ožiljke od akni (prema: Erbagci Z, Akçali C. Biweekly serial glycolic acid peels vs. long-term daily use of topical lowstrength glycolic acid in the treatment of atrophic acne scars. Int J Dermatol. 2000;39:789–794). 
Za one koji se boje upotrebe glikolne kiseline na koži, moram reći da čak i koncentracije koje su daleko više od onih u kozmetičkim proizvodima nemaju neke strašne posljedice po kožu, i da se ne trebate bojati ove tvari samo zato što je kiselina – to nije ni solna ni sumporna kiselina da vam “sprži” lice. Koncentracije od 35% i 50% su sigurne za upotrebu i sem blaže iritacije koja brzo prolazi i očituje se kao osjećaj peckanja po koži te crvenilo, nema drugih posljedica. Topikalno primijenjena glikolna kiselina ne izaziva neželjene posljedice poput eritema ili oticanja područja na kojoj se glikolna kiselina primjenjivala (prema: Sanja Perić, Maja Bubanj, Saša Bubanj, Snežana Jančić, Bosn J Basic Med Sci. 2011 Feb; 11(1): 52–57). 
Sama eksfolijacija nakon primjene glikolne kiseline se odvija jednim staničnim signalnim mehanizmom, preko aktivacije TRPV3 kanala u keratinocitima (prema: Xu Cao, Fan Yang, Jie Zheng, KeWei Wang, J Biol Chem. 2012 Jul 27; 287(31): 25905–25916). 
S obzirom da se stanice naše kože stalno dijele i da se stalno stvara sloj mrtvih stanica na površini kože, učinak hemijskog pilinga, kao i bilo kojeg pilinga, je temporalan i treba često primjenjivati proizvod. Neki preparati sa glikolnom kiselinom su dizajnirani tako da ih primjenjujete svaki dan u toku određenog perioda, naprimjer, unutar mjesec dana, dok neke druge možete primjenjivati ovisno o potrebi, recimo, optimalno, dva puta sedmično. Ipak, trebate imati na umu da se ova tvar može destabilizirati i ako proizvod ne koristite svaki dan, nego povremeno, bolje da ga držite u frižideru i pokušajte da ga što prije potrošite. U tom smislu, proizvodi koji vas natjeraju da ih koristite svaki dan unutar nekog perioda su mnogo bolji za one ljude koji su skloni “zaboravljanju” – ovaj recept upotrebe vas disciplinira da svaki dan koristite proizvod dok je on maksimalno učinkovit. 
Nove formulacije preparata u kojima se glikolna nalazi u kombinaciji sa aminokiselinom argininom omogućavaju postepeno oslobađanje aktivnog sastojka, što umanjuje iritaciju i osjećaj peckanja. 

Glikolna kiselina ne pomaže kod dubokih bora. 
Šta ne smijete raditi kada koristite proizvode sa glikolnom kiselinom:Pošto glikolna stanjuje kožu, vaša koža će biti osjetljivija na sunce te nemojte koristiti ove proizvode preko dana, a ako se bojite ili vam je koža jako osjetljiva, nemojte ni ljeti, nego ostavite proizvod za period jeseni ili proljeća. Međutim, ja godinama koristim glikolnu kiselinu i u ljetnjem periodu, ali, naravno, navečer, nakon skidanja šminke.  Kada glikolna neko vrijeme odstoji na licu, dobro je isperem i to je to. Nikada nisam imala problem sa preparatima koji imaju glikolnu kiselinu i imam samo riječi hvale za te proizvode. Najveća iritacija koju osjetim prilikom primjene je blago peckanje, kao da vas pecka sok od limuna. Kod nekih osoba može doći i do pojave kratkotrajnog crvenila, koje brzo prođe. Naravno, pazite da vam preparat ne dođe u oko. 

Ako se odlučite koristiti glikolnu kiselinu i u toku ljeta, onda je koristite navečer, a preko dana nipošto ne zaboravljajte kremu sa zaštitnim faktorom.

Nemojte koristiti dermoabrazivne preparate dok koristite hemijski piling sa glikolnom kiselinom. Dakle – nikakvi scrubs. 
Ukoliko imate melazmu ili probleme sa hiperpigmentacijom, bolje nemojte koristiti proizvode sa glikolnom kiselinom jer vam mogu pogoršati stanje.
Gdje možete naći glikolnu kiselinu?
 Lancome je lansirao dvofazni  LancômeVisionnaire Crescendo™ Progressive Night Peel, idealan za one koji prvi put uzimaju proizvod koji sadrži glikolnu kiselinu, a pomalo se boje da li je to peckanje opasno i snošljivo. Naime, ovaj proizvod vas u prvoj fazi priprema za djelovanje kiseline i ta faza se ponavlja 14 noći da poslije pređete na Fazu 2 koja također traj 14 dana. Prva faza proizvoda sadrži 5% AHA te ekstrakt mekinja kvinoje s novootkrivenim eksfolijacijskim svojstvima dok druga faza sadrži salicilnu i glikolnu kiselinu, obje u koncentracijama od 10%, što je sasvim pristojna koncentracija za proizvod za koji ne treba stručni nadzor. Proizvod sadrži i jasmonsku kiselinu, koja je zaštitni znak svih Visionnaire proizvoda, a za koju Lancôme tvrdi da pojačava sintezu kolagena. Zbog postepenog povećavanja koncentracije AHA kiselina u fazama proizvoda, koža se “istrenira” da lakše podnosi veću koncentraciju. 

Izvor: www.lancome.co.uk

Lancôme preporučuje korištenje ovog proizvoda nekoliko puta godišnje, uz pauze od najmanje mjesec dana. Proizvod je dizajniran tako da ne izaziva iritacije i neugodnosti, ali se iz tvrtke naglašava kako je potrebno koristiti Crescendo u skladu sa uputama. 
2020. YSL je izbacio Pure Shots Night Reboot Resurfacing Serum s glikolnom kiselinom.

Također, tu je i glikolna kiselina Vital Plus koja je cijenom mnogo pristupačnija (30ml oko 16KM), a koju možete naći u većini apoteka. Potražite i druge jeftinie verzije glikolne kiseline u radnjama – recimo u DM imaju i blaznie s glikolnom kiselinom, po sasvim pristupačnoj cijeni.

Zatim, postoji i Glamglow superserum 6-acid refining treatment, sa različitim kiselinama – AHA, BHA i PHA koje različito prodiru u kožu – definivno stvarka koju treba probati i koja djeluje. 

IZVORQuantum of Science
Prethodni članakŠkola agroturizma/ruralnog turizma
Naredni članak#doziviBiH: Turbe sedam braće