Naslovnica Preporučujemo Male tajne roditeljstva- serija besplatnih vebinara

Male tajne roditeljstva- serija besplatnih vebinara

Udruženje "Nova generacija" u svom programu ima i Plavi telefon koji je savjetodavna linija za djecu i mlade, a tokom aprila organizuju seriju besplatnih vebinara o roditeljstvu

Udruženje „Nova generacija“ je nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje socijalnih radnika i drugih profesionalaca u oblasti socijalnih djelatnosti. Udruženje je nastalo 2004. godine kao projekat Unije studenata socijalnog rada Univerziteta u Banjaluci. Glavna ideja je bila da diplomirani studenti nastave svoje dobrotvorne aktivnosti u Udruženju koje je prirodni nastavak njihovih volonterskih aktivnosti tokom perioda studiranja.

Udruženje “Nova generacija” je svojim aktivnostima usmjereno na promovisanje i zaštitu ljudskih prava, prvenstveno prava djeteta, te na implementaciju programa za zaštitu ugroženih kategorija, djece i mladih. Naše aktivnosti su usmjerene na izgradnju društva koje će biti odgovorno prema svim svojim članovima, posebno djeci, kroz informisanje, edukaciju i aktivno uključivanje svih segmenata društva u procese promjene.

Plavi telefon je jedan od programa ovog udruženja. Ova linija je prvenstveno namijenjena djeci koja osjećaju da ih neko iz njihove okoline na bilo koji način zlostavlja (tuče, vrijeđa, naziva pogrdnim imenima, prilazi im na seksualno neprihvatljiv način..) ili zanemaruje i za one koji znaju ili su vidjeli da je neko dijete zlostavljano i zanemareno. Pored problema nasilja, linija je otvorena za sve probleme koje djeca imaju, a o kojima nemaju sa kim da razgovaraju i od koga da zatraže podršku i pomoć.

Pridružite nam se na serijalu vebinara i ovladajte tehnikama odgovornog roditeljstva koje će vam pomoći da ostvarite bolji odnos sa djetetom i razumijete njegove potrebe i ponašanje. “Vebinare Male tajne roditeljstva” organizuje Savjetodavna linija za djecu i mlade Plavi telefon.

Vebinari će se održati u tri termina i obradiće sljedeće teme:

02.04. u 17h
Tema: Komunikacija – zašto je toliko važna?
– Vrste komunikacije
– Kritike i pohvale
– Vještine konstruktivnog kritikovanja
– Pitanja i odgovori

09.04. u 17h
Tema: Saradnja i disciplina
– Vaspitavanje i tehnike postavljanja granica
– Šta podrazumijeva kvalitetan odnos roditelj/dijete
– Adekvatni zahtjevi za djecu (po uzrastu)
– pitanja i odgovori

16.04. u 17h
Tema: Destruktivni vaspitni stilovi i prevencija
– Mercedes model vaspitnih stilova
– pitanja i odgovori,

Sve vebinare vodi Snežana Jondža, dipl psiholog, psihoterapeut u superviziji sa dugogodišnjim iskustvom pružanja podrške djeci, odraslim i porodicama. Vebinari su besplatni, a za učešće je potrebno da se prijavite na linku: Male tajne roditeljstva 


*Aktivnosti koje sprovodi Plavi telefon podržane su od strane kompanije MTEL, te su dio regionalnog projekata ,,Ublažavanje socio-ekonomskog uticaja COVID-19 na djecu na prostoru zapadnog Balkana i Turske“, kojeg finansira Europska Unija i UNICEF Bosna i Hercegovina.

Prethodni članakVolonteri i osoblje Crvenog križa na raspolaganju građanstvu: Mobilni timovi i psiholozi i dalje aktivni
Naredni članakSanda Mešinović: Tekst za sve koji se bore sa anksioznošću ili depresijom