Naslovnica Iz mog ugla Lejla Motoruga: Otrovna jabuka

Lejla Motoruga: Otrovna jabuka

Priča se da su negdje na ovoj Zemaljskoj kugli živjela dva brata blizanca. Bila su fzički identična. Zvali su se Daris i Maris. Ljudi su ih uvijek zamijenivali, pa čak i njihovi roditelji često nisu znali prepoznati ko je ko. Voljeli su iste stvari. Bez dogovora svaki dan bi identične stvari obukli. Također, vojeli su istu hranu. Kada bi se Daris razbolio, onda bi se i Maris razbolio. Živjeli su skoro identične živote. Skoro! Ipak, bila je jedna razlika između braće: Daris je imao dobru narav i pomagao je ljudima, dok je Maris bio zao i okrutan. Ismijavao se ljudima i prema pojedinim ljudima je bio jako nepravedan.

Jednog dana, Daris je krenuo u šetnju i ugledao je stablo od jabuke. Na drvetu je bila samo jedna jabuka. Prbližio se, jer je zelio da je otkine i pojede. Popeo se na drvo kako bi jabuku dohvatio. Malo mu je još falilo da je dohvati. U tom trenutku ugledao je komšiju koji ga je zamolio da mu istog trenutka nešto pomogne. Momak je sišao sa drveta i pomogao komšiji.

Kada je došao kući, Daris je cijelo vrijeme razmišljao o jabuci. Toliko je želio da je ubere sa grane i pojede. Sutradan se opet zaputio prema drvetu. Opet se popeo. Još ga samo malo dijeli od toga da je ubere. U tom trenutku mu je mobitel zazvonio. Javio se. Bio je to njegov drug koji ima neki veliki problem. Daris je sišao sa drveta kako bi svom drugu pomogao.

Na putu do druga razmišljao je cijelo vrijeme o jabuci. Ogromna želja se pojavila u njemu da je pojede. Odlučio se opet popeti na drvo čim pomogne drugu. Kada je svom drugu pomogao, vratio se na mjesto gdje se jabuka nalazi. Kada je došao, ugledao je svog brata blizanca kako se penje i kako uzima jabuku sa grane. Kada je Maris zagrizao u jabuku, rekao je svom bratu:

– Jest dobra ova jabuka. Nikad bolju nisam jeo.

Poslije te rečenice Daris je bio jako tužan. Toliko je želio da pojede tu jabuku i sad je njegov brat nju pojeo. Do kuće je preplakao. Kada je došao kući vidio je svoje roditelje kako plaću i spremaju se da izađu iz kuće. Upitao ih je:

– Šta se desilo?

– Maris je u bolnici, imao je anafilaktički šok. Pojeo je neku jabuku od koje je imao tu alergijsku reakciju.

Zaključak priče: Nekada možemo biti zahvalni što nam se ne ispunjavaju sve želje. Čovjek ne vidi širu sliku i često ne zna šta je za njega dobro. Ako vam u životu bježe neke stvari, kao što je u ovoj priči jabuka “bježala” od Darisa, pustite je nek ide. Iz nekog razloga to što bježi od vas nije za vas.

***

Lejline tekstove možete pratiti na FB stranici Pisane riječi, IG profilu Pisane rijeci i web stranici Pisane rijeci

Prethodni članakOdržana manifestacija dodjele priznanja „100 najvećih u BiH i regionu“
Naredni članakPočinje Evropska sedmica sporta: Sloganom “Be Active” pozivaju sve na aktivan život