Naslovnica Stroga pozitiva Ja sam tvoja podrška

Ja sam tvoja podrška

15.februar – Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka ove godine obilježava nama najbitniji dan u godini 15.februar – Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka zajedno sa Childhood Cancer International kroz trogodišnju kampanju „Drvo života“.  

Fokus ovogodišnjeg 15.februara stavili smo na važnost podrške cjelokupne društvene zajednice oboljeloj djeci kroz cijeli proces liječenja i nakon njega, od nivoa porodice pa do državnog vrha. Upravo zato smo izabrali da naš slogan bude „Ja sam tvoja podrška“.

Cilj je prije svega da podignemo svijest o pedijatrijskom raku, ali i da ukažemo na probleme i potrebe djece oboljele od raka i njihovih porodica.

Da ukažemo kako podrška mora biti sveobuhvatna, trebaju se ujediniti svi nivoi društva i treba biti kontinuirana. Djeci oboljeloj od raka je vrlo važna podrška institucija, vlada, lokalnih zajednica, škola i generalno sistema kako bi tok liječenja bio maksimalno olakšan.

Udruženje Srce za djecu od svojih početaka pridaje veliku važnost psihosocijalnoj podršci, jer je ona vrlo važan segment liječenja i van pandemije. Razvili smo jedan značajan program psihosocijalne podrške i pomoći koji je prepoznatljiv u region. Kroz odličnu saradnju sa hematoonkološkim odjeljenjima naši psiholozi su prisutni tamo od trenutka uspostavljanja dijagnoze, ali njihova podrška traje i nakon završetka liječenja. U evropskim zemljama psihosocijalna podrška je standard što kod nas, nažalost, nije slučaj, ali smo mi tu kako bismo pomogli u tom dijelu i vrlo nam je važno da to naš sistem prepozna. Važno je da prepoznamo važnost takvog projekta i da dobijemo podršku za njega, kako finansijsku tako i moralnu. Liječenje djeteta od raka zaista zahtjeva kontinuiranu psihosocijalnu podršku.

Ono što je potreba, a što je isto tako važno jeste da djeca ni u jednom trenutku ne ostanu bez potrebnih lijekova koji su ključni za njihovo izlječenje. Znamo kako je pandemija utjecala na sve slojeve naše države i da će se rezati budžeti. Kao roditelji izražavamo svoju zabrinutost , jer budžet za nabavku citostatika i lijekova za djecu oboljelu od raka ne smije trpjeti negativne promjene. Apelujemo na nadležne da brinemo i dalje o djeci oboljeloj od raka kao što smo i do sada te da njihove potrebe za lijekovima i liječenjem ne smiju biti ugrožene niti u jednom trenutku.

Rak je vodeći uzrok smrti djece i adolescenata širom svijeta i godišnje otprilike kod 400.000 djece u dobi od 0 do 19 godina se dijagnosticira neko od malignih oboljenja. U FBiH godišnje je oko 55-60 novooboljele djece od malignih oboljenja. U visoko razvijenim zemljama izliječi se više od 80% djece s rakom, ali u mnogim zemljama sa niskim i srednjim dohotkom (LMIC) izliječi se samo oko 20%. U FBiH taj procenat se kreće od 60 do 80%.

Najčešća maligna oboljenja kod djece su leukemije, karcinomi mozga, limfomi i solidni tumori, poput neuroblastoma i Wilmsovog tumora

Dječiji rak se nažalost uglavnom ne može spriječiti ili prevenirati. Poboljšanje ishoda i procenta liječenja malignih oboljenja kod djece  zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu praćenu efikasnim liječenjem.

Proces liječenja djece oboljele od malignih oboljenja zahtjeva timski pristup u liječenju. Kada se završi bolničko liječenje potrebno je dugotrajno praćenje djeteta sa posebnim praćenjem kasnih posljedica liječenja.

Podrška je ključ koji otvara vrata boljeg svijeta. Svijeta većih mogućnosti, veće stope preživljavanja i lakšeg prolaska kroz proces liječenja.

IZVORzdraviportal.ba
Prethodni članakU martu izazov za ljubitelje planinskog trčanja: VALTER TRAIL – BH TELECOM
Naredni članakHRANA GURMANA