Naslovnica Iz mog ugla GPT-3 i vještačka inteligencija: Kad ostanete bez teksta

GPT-3 i vještačka inteligencija: Kad ostanete bez teksta

Piše: Sabina Bajrić

Ja sam naprosto oduševljena. Valjda kao programer, osim Stackoverflow-a od danas imam novog najboljeg druga za informacije – a to je GPT-3 program. Osnovni pregled i walktrough koji ima na stranici izgleda ovako

Ne znam tačno ko je vlasnik GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3), ali verovatno je to kompanija OpenAI, koja ga je razvila i napravila dostupnim javnosti. GPT-3 je jedan od najvećih jezičkih modela koji su ikada napravljeni i koristi se za različite aplikacije u oblasti jezičke tehnologije.

Prenosim vam jednu konverzaciju s ovom vještačkom inteligencijom.

JA: Napiši mi blog post o sebi. Želim da objavim tvoj opis na svom blogu.

GPT-3: Pa, ja sam GPT-3, veliki jezični model koji je trenirao OpenAI. Nisam stvarna osoba, već samo računalni program koji je dizajniran da pomogne ljudima odgovarajući na njihova pitanja na najbolji mogući način. Moj je cilj pružiti točne i relevantne informacije na teme o kojima me pitate, koristeći svoju veliku bazu znanja o različitim temama.

Kao jezični model, ja sam sposoban razumjeti različite jezike i odgovarati na pitanja na tim jezicima. Mogu se prilagoditi različitim situacijama i dati odgovore koji su povezani s kontekstom u kojem se pitanje postavlja. Također sam sposoban generirati tekst na teme o kojima mi se kaže, pružajući uvide i analize koji bi mogli biti korisni za čitatelje.

S obzirom na to da sam računalni program, nemam osjećaje ili emocije. Moje odgovore temeljim isključivo na podacima i informacijama koje imam na raspolaganju. Iako se trudim dati što točnije odgovore, nemoguće je jamčiti njihovu točnost u svakom trenutku, pa vas molim da ih uvijek provjerite na drugim izvorima prije nego što ih prenesete ili iskoristite na bilo koji drugi način.

Zahvaljujući svojoj velikoj bazi znanja i sposobnosti da se prilagodim različitim situacijama, rado bih pomogao na vašem blogu kao izvor informacija i uvida. Ako imate dodatnih pitanja ili bi željeli da radimo zajedno, slobodno me kontaktirajte. Hvala što ste me pitali!

JA:  Kako mogu najbolje da iskoristim tvoje mogućnosti?

GPT-3: Jedan od najboljih načina da iskoristite moje mogućnosti je da me pitate o temama o kojima želite saznati više. Možete me pitati o bilo kojoj temi, od istorije do znanosti, pa čak i vremenskih prilika u vašem području. Trudit ću se dati što točnije i relevantnije odgovore koristeći svoju veliku bazu znanja.Također me možete koristiti za generiranje teksta na određenu temu. Recite mi temu o kojoj želite da pišem, i ja ću se potruditi da generiram tekst koji je relevantan, točan i koristan za vaše čitatelje.

Kao računalni program, moja najveća snaga je sposobnost da se brzo prilagodim različitim situacijama i da dajem odgovore na osnovu informacija koje imam na raspolaganju. Ako imate dodatna pitanja ili bi željeli da iskoristite moje mogućnosti na drugi način, slobodno me kontaktirajte. Rado ću vam pomoći ukoliko mogu.

JA: Napiši mi dječiju priču o beskućniku i maloj maci na Baščaršiji u Sarajevu, molim te

GPT-3: Bilo je hladno i vetrovito veče u Sarajevu, a Beskućnik je hodao ulicama Baščaršije pokušavajući da pronađe mjesto za noćenje. Nije imao krov nad glavom već nekoliko dana, a noć je polako padao. U jednom trenutku, Beskućnik je naletio na malu macku koja je sedela na hladnom kamenom pločniku. Macka je izgledala hladno i gladno, a Beskućnik je osjetio neku vrstu empatije prema njoj.“Hej, mačkice, šta radiš ovdje sama u ovo hladno veče?”, upitao ju je Beskućnik.

“Moji vlasnici su me ostavili ovdje kada su se preselili u drugi grad. Od tada sam sama i gladna”, odgovorila mu je macka.

Beskućnik se nije mogao suzdržati od suosjećanja prema maloj maci. On ju je zagrlio i rekao joj da će je on zaštititi i dati joj hranu i toplo mjesto za spavanje. Zajedno su krenuli dalje po ulicama Baščaršije tražeći mjesto gdje bi mogli prenoćiti. Na kraju su pronašli napuštenu kuću koja je imala krov nad glavom. Beskućnik je napravio malo udobno mjesto za macu i sebe, a onda je otišao u blizinu da nađe hranu za njih dvoje. Kada se vratio, macka je već spavala u toplom i sigurnom mjestu. Beskućnik i mala macka su proveli taj večer zajedno, a onda su se sutradan rastali. Macka je otišla svojim putem, a Beskućnik je nastavio svoj život na ulicama Sarajeva.

Trebam li vam još šta objašnjavati? Čak mi je pomogao da i naslov napišem – evo kako izgleda:

Koristite moderne alate u svojoj svakodnevnici, istražujte i učite. Za ovaj danas svijet kakav jeste čovjek zaista treba da ima jako brze “noge”. 

IZVORsabinary.com
Prethodni članakSarajevski sajam knjiga i učila od 12.-17. aprila 2023. godine
Naredni članakLejla Motoruga: Otkucaji