Naslovnica Savjetnici Almedina Ždralović: Proljeće je, ustanimo!

Almedina Ždralović: Proljeće je, ustanimo!

Almedina Ždralović, vlasnica Krisantenuma – obrta koji se bavi uređivanjem i održavanje zelenih površina i voćnjaka, kao i restauracijom nadgrobnih spomenika, nas ovoga proljeća savjetuje kako pripremiti svoje voćnjake, travnjake za sjetvu

Almedina, kada počinju i koji su to osnovni radovi u voćnjaku?

Radovi u vrtu, voćnjaku počinju i prije prvih toplih dana. Već u februaru, kada temperature zraka budu iznad 0, počinje se sa pripremom zemljišta, čišćenjem travnjaka, uništavanjem korova. Nastavlja se rezidba voćnjaka. Prilikom obrade tla važno je napomenuti da je to površinska obrada, prilikom koje ćemo izbaciti korov, prozračiti tlo i pripremiti ga za kasniju gnojidbu.

Sa prvim toplim danima potrebno je izvršiti proljetno “kupanje voćaka“ prirodnim sredstvima za zaštitu od nametnika. Ovo je veoma važan proces kako bi se biljkama omogućila zdrava vegetacija. Slijedi prihranjivanje biljaka u aprilu i rezidba malina i kupina. Završni radovi za voćnjak je maj u kojem se vrši prorjeđivanje plodova.

Ovo su kratki savjeti uzgoja voćnjaka za vlastite potrebe domaćinstva.

Kako postići da imamo savršen, mekani travnjak?

Travnjak u proljeće čistimo od opalih osušenih grana, kamenčića i svega što je su životinje mogle nanijeti. Ostatke lišća koje je prezimilo obavezno spaliti zbog velike vjerovatnoće da su štetnici prezimili u lišću. Rubove travnjaka uredimo radi kanijeg lakšeg održavanja.

Također proljeće je pravo vrijeme za sjetvu novog travnjaka. Mart i april su najbolji mjeseci za ove radove kada zemljište dosegne dovoljnu toplinu. Potrebno je obratiti pažnju na odabir sjemena za travnjak zbog položaja u odnosu na sunce, kao i za koju namjenu se sadi travnjak.

Jako je važno pripremiti zemljište za sadnju travnjaka što podrazumijeva uklanjanje korova, obrada tla nadubini najmanje 15 cm, plitkim oranjem ili frezanjem. Neposredno prije sjetve poravnati tlo.

Za sjetvu je najbolje da se obavi po danu koji je oblačan bez vjetra i kada je sljedeći dan najavljena kiša. Nakon toga treba izvršiti valjanje i grabljenje zasijanog područja kako bi se ostvario bolji kontakt sjemena i zemlje i ubrzati nicanje. Ako je vrijeme suho potrebno je redovno zalijevanje.

Cvijetne gredice sa trajnicama je potrebno urediti na način da se uklone svi izmrzli dijelovi grančica kao i suhe grane. Vjetnice sadimo u periodu ranog proljeća u staklenivima, plastenicima ili u kućama kako bi ih zaštitili od kasnih mrazeva i kada temperatura bude dozvolila iznosimo ih van i popunjavamo cvijetne gredice.

Živicu orezujemo prije pupanja, a one grmove koje cvijetaju u proljeće poput Forzicije ili Spirae nakon cvatnje.

Radovi na održavanju nadgrobnih spomenika, što podrazumijeva čišćenje od plijesni na kamenu, obnavljanje natpisa, zamjena rizle, okopavanje i čišćenje okolice, se mogu raditi tokom cijele godine neovisno o godišnjem dobu izuzev dana sa obilnim padavinama. Što se tiče sadnje grmova ili cvijeća, tu je potrebno poštovati vrijeme sadnje, tj. proljeće ili jesen.

Ukoliko imate pitanja i trebate savjete i usluge za uređenje vrta ili nadgrobnih spomenika obratite Almedini putem FB stranice Krisantenum.

Tekst pripremila: Dženana Memišević-Hrlović

Prethodni članakAJB DOC uputio poziv za prijavu projekata
Naredni članakKako možemo učiniti nešto za sebe, da se osjećamo bolje