Naslovnica Travel & Gastro 7 vodopada u BiH koje morate posjetiti

7 vodopada u BiH koje morate posjetiti

Među najljepšim atrakcijama Bosne i Hercegovine zasigurno su mnogi vodopadi koji se mogu naći diljem zemlje. Mi vam donosimo priču o 7 koje obavezno trebate posjetiti..

1. Plivski vodopad u Jajcu

Jedan od najljepših vodopada u Evropi je onaj u srcu kraljevskog grada Jajca, te je zbog svoje ljepote, ali i pristupačne lokacije, omiljen među turistima i lokalnim stanovništvom. Plivski vodopad je mjesto gdje se rijeka Pliva slijeva u rijeku Vrbas na spektakularan način. Visok je oko 20 metara i nalazi se u samom centru grada, a u Jajcu se održavaju i skokovi sa vodopada – događaj koji privlači hiljade posjetilaca u ovaj grad bogate historije.

Do vodopada vodi uređen put tako da se vrlo jednostavno možete spustiti do istog i napraviti odličnu fotografiju, a ako želite vodopad posmatrati odozgo, imate vidikovac tik iznad tačke njegovog obrušavanja. Jedna od najnovijih atrakcija na ovoj lokaciji koja je uvedena od ove godine, jeste i zipline koji ide neposredno preko vodopada.

2. Slapovi Kravica

Slapovi Kravica su jedno od najpopularnijih prorodnih čuda u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Nalaze se u Studencima nadomak Ljubuškog, na 40 km od Mostara, i predstavljaju pravu rijetkost jer su nastali prirodno radom sedronosne rijeke Trebižat.

150-metara široki slapovi dosežu visinu čak i do 28 metara, a posebno su karakteristične izrasline mahovine i lišajeva, kao i cijela vegetacija koja se formirala oko slapova, a koja dodatno doprinosi čarobnom prizoru.

Kada se spustite šumskom stazom ili asfaltiranim putem do samih slapova, ukazat će vam se bajkovit i nestvaran prizor savršen za odmor za oči i dušu. Vožnje kanuom i čamcem su također dostupne i važe za jednu od glavnih turističkih aktivnosti, uz kupanje u modroj rijeci. Kada budete u posjeti, obavezno svratite i do obližnje pećine sa stalaktitima od kalcij-karbonata.

3. Štrbački buk

U prelijepom Bihaću nalazi se i dragulj zvani Štrbački buk, smješten na samoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u Nacionalnom Parku Una. Visok je 24,5 metra, a smatra se da je nastao od sedrenih naslaga usljed tektonskog pomjeranja tla. Silina vode i raznovrsna vegetacija u svim nijansama zelene na momente podsjećaju na prašumske prizore. Jedna od najpopularnijih atrakcija je svakako rafting na nemirnom Štrbačkom buku, kojeg svakako preporučujemo svim posjetiocima avanturističkog duha.

4. Martin Brod

24 km uzvodno od Štrbačkog buka nalazi se skup slapova Martin Brod, a najprominentniji među njima je Milančev buk. Martin Brod čini najveći kompleks slapova i kaskada u Nacionalnom parku Una prostirući se na 800 m2 površine. Sam Nacionalni park je jedna od destinacija koje morate obići u BiH ako ste ljubitelj prirode. Možda ćete morati malo sporije voziti jer su putevi u Nacionalnom parku makadamski, ali prizori koji vas čekaju su zasigurno vrijedni dodatnog truda.

5. Skakavac Sarajevo

Iznad naselja Nahorevo, otprilike 12 km od Sarajeva, nalazi se vodopad Skakavac koji je visok nevjerovatnih 98 metara. Sa preko 1500 vrsta biljaka, okolica Skakavca je svakako raj za sakupljače gljiva i ljekovitog bilja, ali i za planinare, bicikliste, speleologe i rekreativce. Skakavac i njegova okolica su proglašeni spomenikom prirode i spadaju u zaštićena područja Kantona Sarajevo.

Do Skakavca možete doći autom do samog ulaza u zaštićeno područje i nastaviti pješke jednim od označenih šumskih puteva do samog vodopada. Staze koje vode do Skakavca nisu zahtjevne i pogodne su za ugodnu šetnju za cijelu porodicu. Planinarska društva iz Sarajeva često organizuju pohode na Skakavac, pa im se možete i pridružiti.

6. Skakavac Perućica

U sklopu Nacionalnog parka Sutjeska, u jednoj od posljednjih prašuma u Evropi, Perućici, skriven je još jedan vodopad po imenu Skakavac. U srcu netaknute prirode, obrušava se niz strmu stijenu sa visine od preko 70 metara. Do vodopada, kao i kroz cijelu prašumu, vode vas jasno označene staze, okružene jedinstvenom florom i faunom, a posjeta ovom zaštićenom području moguća je jedino uz pratnju vodiča Nacionalnog parka.

7. Vodopad Bliha

U blizini Sanskog Mosta nalazi se još jedan prelijepi vodopad, Bliha, poznat i pod imenom Blihin skok. Nekada uski, strmi planinarski put koji je vodio do vodopada sada je lijepo uređen, a do vašeg odredišta stići ćete laganom 10-minutnom šetnjom kroz šumu. Vodopad je visok 40 metara, a njegova okolica je jedno od omiljenih izletišta za lokalno stanovništvo i turiste. Planinarenje, streljaštvo i jahanje su neke od aktivnosti u kojima možete uživati prilikom posjete ovom području i prirodnom fenomenu.

Objavljeno na https://odmoriubih.ba

Prethodni članakŽIVOT U LOKALNOJ ZAJEDNICI JE PRAVO SVIH LJUDI
Naredni članak16 najboljih vikend destinacija u BiH za odmor sa porodicom