Naslovnica Biznis kutak 100 najvećih u BiH: Povećanje dobiti zabilježeno u 75% rangiranih kompanija

100 najvećih u BiH: Povećanje dobiti zabilježeno u 75% rangiranih kompanija

Povećanje dobiti bilježi 75% rangiranih na ljestvicama 100 najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini. Kako smo već pisali u kategoriji velikih, srednjih i malih firmi rangiranih u TOP 100 po prihodu, dobiti i izvozu, ove godine se našlo 712 kompanija.

Ukupna dobit svih rangiranih iznosila je 2,5 milijarde KM prema završnim računima iz 2021. godine, što je za 1,4 milijarde KM ili čak 127 posto više nego u 2020. godini.

Od svih parametara koji se gledaju kada analiziramo stanje u kompanijama onaj o dobiti se čini kao najvažniji. Oni koji ostvaruju dobit i svake godine je održavaju i povećavaju u stanju su da reinvestiraju i prošire svoje poslovanje.

Prema rang-listama koje je i ove godine za potrebe projekta „100 najvećih u Bosni i Hercegovini“ radila bonitetna kuća LRC, u kategoriji „velike kompanije“ najveću dobit u 2021. godini ostvario je zenički proizvođač sirovog željeza, čelika i ferolegura Arcelor Mittal koji je prošlu godinu završio u plusu od 199,1 milion KM.

Dalje na ljestvici slijedi tuzlanski Bingo, naš najveći trgovački lanac koji je 2021. zaključio s dobiti od 89,1 milion KM.

Banjalučki Telekom Srpske je zauzeo treće mjesto s dobiti od 75,9 miliona KM, a MH ERS, trebinjski proizvođač električne energije je bio četvrti s dobiti od 68,3 miliona KM.

Sarajevski BH Telecom je poslovao u plusu od 64,8 miliona KM, a Global Ispat koksna industrija Lukavac s dobiti od 62,5 miliona KM.

Širokobriješki Feal, proizvođač metalnih konstrukcija i dijelova ostvario je profit od 49,2 miliona KM, čime je postao sedam najprofitabilnija velika kompanija u BiH. Rudnik i termoelektrana Stanari poslovala je s dobiti od 46,5 miliona KM, a Elektroprivreda HZ HB s dobiti od 42,9 miliona KM. Na desetom mjestu po dobiti se nalazi Javno preduzeće Putevi RS iz Banjaluke s dobiti od 37,9 miliona KM.

Zanimljivo je da je Elektroprivreda BiH prošlu godinu završila tek na 44. mjestu po dobiti koja je iznosila 12,3 miliona KM.

Posljednja na rang-listi „100 najvećih u BiH“ u 2021. godini je tešanjska kompanija Mann-Hummel s dobiti od 6,4 miliona KM.

U kategoriji malih kompanija najprofitabilniji je bio prijedorski rudnik Ljubija s dobiti od oko 17.000 KM, dok je najprofitabilnija srednja kompanija Glasfaser Connect iz Sarajeva koja se bavi računarskim programiranjem. Ova srednja kompanija je 2021. godinu završila u plus od oko 18.000 KM.

IZVORzdraviportal.ba
Prethodni članakBudi dio žirija TeenArena ili Dječijeg programa Sarajevo Film Festivala!
Naredni članakPrijavi se na ljetnu školu održive mode!