Naslovnica Zdrav život Znate li koje se štetne tvari nalaze u vašoj kozmetici?

Znate li koje se štetne tvari nalaze u vašoj kozmetici?

Koža je najveći organ ljudskog tijela koji se neprestano mijenja, a sastoji se od tri glavna sloja: epiderme, derme i subcutisa, od kojih je svaki sastavljen od nekoliko podslojeva. Ona predstavlja fizičku barijeru našeg organizma, štiti nas od ultraljubičastog zračenja i raznih mikroorganizama. Osim što djeluje kao prva linija obrane tijela protiv bakterija i virusa, zdrava koža održava ravnotežu tekućina i pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Sve što stavimo na našu kožu putem otvora tj. pora može ući i u naš organizam. Stoga je veoma važno znati sve sastojke proizvoda koje nanosimo na naše lice i tijelo. Svakodnevno šminkanje je navika koju većina od nas ima još od srednje škole, a u najranijim početcima eksperimentalnog i nespretnog nanošenja pudera ili sjena za oči vjerojatno smo posegnuli i za jeftinijim verzijama kozmetike čijih štetnih sastojaka nismo bili niti svjesni. Iako ponekad ne razmišljamo o tome što nanosimo na naše lice, tijelo ili kosu neminovno je to da svaka majka razmišlja o tome kakvu će kozmetiku koristiti za svoju djecu. Najpoznatija tvrtka za proizvodnju dječje kozmetike pronašla se na udaru javnosti nakon što su u njihovom baby puderu pronađeni tragovi azbesta.

Piše: Samra Šakanović Prgić

TALK

Krajem 2019. godine američki farmaceutski div Johnson & Johnson u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi povukao je iz prodaje oko 33.000 bočica dječjeg pudera nakon što su u jednoj od njih pronađeni tragovi azbesta. Protiv tvrtke je do danas podignuto više od 19.000 tužbi potrošača koji tvrde da su zbog korištenja Johnsonovih proizvoda na bazi talka, koji se nalazi i u njihovom baby puderu, dobili karcinom. Novinarka Lisa Girion iz internacionalne novinske agencija Reuters na temelju uvida u dokumente, među kojima su bila i brojna svjedočenja sa suđenja, objavila je članak o tome kako su između 1971. i 2000. godine puderi tvrtke Johnson & Johnson imali pozitivne rezultate na testiranju na azbest. Odmah nakon objave Reutersovog članka dionice Johnson & Johnsona su pale za 10%, a iz tvrtke su najavili kako će u Sjevernoj Americi nastaviti s prodajom baby pudera na bazi kukuruznog škroba, a da će ostale proizvode, i one na bazi talka i na bazi kukuruznog škroba, prodavati na drugim tržištima u svijetu.

Što je talk?

Talk puder, ključni sastojak u Johnson baby puderu, ali i mnogim drugim kozmetičkim proizvodima je praškasti oblik talka, dok je talk mineral gline koji se sastoji od hidratiziranog magnezijskog silikata. Ako se, kao i mnogi drugi, ne razumijete u minerale onda vam ova rečenica neće mnogo značiti. Najjednostavnije rečeno – talk puder upija vlagu i smanjuje trenje, te se zbog toga koristi u svrhu sprječavanja osipa i trljanja kao i u mnogim kozmetičkim proizvodima kako bi matirao, sušio i isušivao kožu. Ako nakon čitanja ovog teksta provjerite sastojke na svojim omiljenim kozmetičkim proizvodima kao što su puder u kamenu ili prahu, sjene za oči, rumenila ili bronzeri velika je vjerojatnost da ćete u opisu vidjeti i talk (talc). Talk se, također, koristi i za pravljenje papira, boja, guma, hrane, kablova, te u izradi keramike. Grublji zeleni talk se koristi za pravljenje umivaonika i elektronskih sklopova. Često se koristi  i u sportu, te kao podloga u laboratorijima zbog svoje otpornosti na toplotu, struju i razne kiseline.

Zašto je talk opasan?

Sada kada znate što je, zapravo, talk važno je znati i zašto on može biti opasan po vaše zdravlje, iako to ne mora uvijek biti slučaj. Još 1981. godine Američka akademija za pedijatriju (AAP) objavila je izvještaj o mnogobrojnim potencijalnim opasnostima koje nastaju zbog udisanja čestica praha talka. U prosincu 2018. godine ova akademija je još jednom potvrdila kako bi roditelji trebali izbjegavati korištenje proizvoda za njegu dječje kože u kojima se nalazi talk kako bi spriječili pneumokoniozu – oboljenje pluća koje izaziva udisanje bilo koje vrste prašine. U SAD-u za radnike koji rade u rudnicima talka postoji strogo određeni limit koliko ovog minerala smiju udahnuti u periodu od 8 sati rada, jer se sve preko 1000 mg/m3 smatra opasnim za život čovjeka. Također, nakon dugogodišnjeg i iscrpnog istraživanja dokazano je to da je talk vrlo teško odvojiti od azbesta. O azbestu ste, vjerojatno, čuli mnogo više nego o talku. Azbest je prirodni, vlaknasti mineral iz skupine silikata koji ima malenu toplinsku i električnu vodljivost, te je otporan na visoke temperature. Azbest je dugo vremena bio  na glasu kao “čudo od vlakna, ali je zbog opasnosti po zdravlje čovjeka sada zabranjen u brojnim državama širom svijeta. Dugotrajna izloženost azbestu može dovesti do bolesti pluća i određenih vrsta karcinoma, uključujući karcinom pluća i rijetku vrstu tumora koji nastaje u tkivu unutarnjih organa. Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti izloženost azbestu povezana je, uz već navedeno, i s ožiljcima na plućima i zadebljanjem plućnog tkiva – pojavama koje često uzrokuju otežano disanje i oslabljenu  funkciju pluća. U analizi koja je objavljena u časopisu Environmental Health Insights utvrđeno je kako svaki sedmi kozmetički proizvod koji u sebi sadrži neki benigni mineralni prah kao što je talk ima i mjerljivu količinu azbesta. Čak i talk bez azbesta predstavlja opasnost za zdravlje kože. Smatra se kako je talk kancerogen u slučaju dugotrajne izloženosti istom, jer udisanje njegovih čestica može povećati rizik od karcinoma pluća bez obzira na to da li se u njemu nalazi azbest ili ne.

Kako zaštiti svoje zdravlje?

S obzirom na činjenicu da se u vašim omiljenim kozmetičkim proizvodima može kriti i potencijalna opasnost po vaše zdravlje veoma je važno to da prije svake kupovine pregledate njihov sastav. Naša koža apsorbira i do 60% tvari koje na nju nanesemo. Upravo zbog toga trebamo voditi računa o kvaliteti proizvoda koje kupujemo. Žene, ali i muškarci na svoju kožu svakodnevno stavljaju različite kozmetičke proizvode čiji su ključni sastojci razni konzervansi, zgušnjivači, ovlaživači, boje i mirisi koji mogu biti prirodnog ili umjetnog podrijetla. Iako talk nije jedina štetna tvar koja vreba iz lijepo upakiranih i skupih proizvoda koje koristite za njegu lica, kose i tijela važno je krenuti malim koracima ka očuvanju vlastitog zdravlja. Talk može, ali i ne mora biti opasan ako se koristi u manjim količinama, ali zašto riskirati? U današnje vrijeme prirodna, odnosno ekološki prihvatljiva kozmetika postala je sve popularnija i zastupljenija na bosanskohercegovačkom tržištu, a prirodni kozmetički proizvodi dostupni su na različitim prodajnim mjestima. Zato, zaštite svoju kožu i svoje zdravlje i birajte prirodne kozmetičke proizvode.

IZVORSamra Šakanović Prgić
Prethodni članakČistom umjetnošću do čišćeg zraka
Naredni članakLejla Motoruga: Oštro staklo