Naslovnica Stroga pozitiva Znanstveni uspjeh: Naučna monografija „Geografija Bosne i Hercegovine“

Znanstveni uspjeh: Naučna monografija „Geografija Bosne i Hercegovine“

 Po prvi put u prestižnoj svjetskoj izdavačkoj kući Springer Nature je objavljena kompletna naučna monografija “Geografija Bosne i Hercegovine”. Ovo je izuzetan znanstveni uspjeh profesora Katedre za geografiju i promocija naše domovine u svijetu.

Prof.dr.Haris Gekić, prof.dr.Aida Bidžan-Gekić, prof.dr.Nusret Drešković, prof.dr.Ranko Mirić i prof.dr. Péter Reményi napisali  su naučnu monografiju “Geografija Bosne i Hercegovine”. To je prva kompletna naucna monografija sa ovom tematikom. Do sada su pisane naucne monografije o Bosni i Hercegovini ali ne kompletne kao sto je ova.

Ova monografija daje opsežan pregled temeljnih znanstvenih uvida u geografska obilježja zemlje koja je bila i još je uvijek u središtu geopolitičke bitke velikih svjetskih sila, a posebno susjednih država.

 U knjizi su prikazane znanstveno dokazane rezerve pojedinačnih resursa kao što su: rudna bogatstva, zemljište, šume, flora i fauna, vode i klimatske značajke, kroz statističke pokazatelje i geografske karte. Autori ukazuju na značajke i specifičnosti postojeće međuovisnosti gospodarskog i političkog razvoja i utjecaja prirodnih resursa na prostorni razvoj koji mogu biti korisni potencijalnim investitorima, planerima, donositeljima odluka, političarima, geografima, studentima, brojnoj bosanskohercegovačkoj dijaspori i svima zainteresiranima. Ova knjiga popunjava prazninu u geografskoj literaturi o Bosni i Hercegovini na engleskom jeziku.

 Monografija je namijenjena istraživačima i znanstvenicima svih razina iz područja geografije, geopolitike, povijesti i srodnih područja te svima zainteresiranima za ovu zemlju između Istoka i Zapada.

Više o monografiji saznajte na linku.

Pripredila: Senada Tihić-Bogunić

Prethodni članakMAJA MILINKOVIĆ U MANIRU FADA SNIMILA PJESMU I VIDEO SPOT SVOM VOLJENOM GRADU: “Sarajevo u duši mi spavaš”!
Naredni članakMAMA BURGERS: Povratak Mami, jer Mama zna!