Naslovnica Stroga pozitiva Zlatni septembar: Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ pušta u rad...

Zlatni septembar: Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ pušta u rad web shop SRCE

Putem web shopa će svi oni koji žele, moći naručiti razne proizvode i tako učestvovati kako u podizanju svijesta o problemima sa kojima se susreću djeca koja biju bitke sa raznim bolestima, ali i novčano pomoći

Predstavljanjem web shopa SRCE Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” je započelo kampanju “Zlatni septembar”, odnosno obilježavanja mjeseca posvećenog djeci oboljeloj i liječenoj od raka, a namjera je skrenuti pažnju na tu djecu i njihove obitelji, podići svijest o problemima s kojima se suočavaju u toj za njih najvećoj životnoj borbi.

Putem web shopa će svi oni koji žele, moći naručiti razne proizvode i tako učestvovati kako u podizanju svijesta o problemima sa kojima se susreću djeca koja biju bitke sa raznim bolestima, ali i novčano pomoći. Asortiman proizvoda će se vremenom širiti, a moći će se naručivati kako iz BiH tako i iz drugih država širom svijeta. Riječ je o jednoj vrsta poduzetništva koje vode mladi liječeni od raka.

Atifa Buldić-Bešić, glsanogovornica Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ kazala je kakko je riječ o projektu socijalnog poduzetništva.

Atifa Buldić-Bešić

„Smatramo da moramo pridati pažnje tim mladima, onome što su oni prošli, njihovoj sadašnjosti, kao i njihoj socijalnoj inkluziji, sa razumjevanjem onoga što su prošli. Rak kod djece i kada se izliječi postoje i neke kasnije posljedice, prije svega, u vidu zdravstvenih problema. Web shop prilika je da oni pokažu šta znaju. Na početku bit će nekoliko proizvoda, od majica, dukserica, bedževa, koji će upravo članovi Udruženja pravit“, kazala je Buldić-Bešić, dodavši da će „sav prihod od prodaje sa web shopa biti usmjeren na aktivnosti Udruženja, djecu i mnoge projekte, jer poznato je da Udruženje nije na jednom budžetu“.

Početak rada shopa planiran je za večeras, kada će također i najznačajniji objekti u našoj državi biti osvijetljeni sada već prepoznatljivom zlatnom vrpcom.

Samir Hožbo iz Vogošće kazao je kako se i sam u periodu od 2012. do 2013. godine liječio od Hodgkinove bolesti od kada je, prije svega kao korisnik, bio uključen u rad Udruženja.

Samir Hožbo

„U periodu kada se nađete u bolničkom krevetu, vezan za kemoterapije i dugotrajno liječenje najbitnija je podrška koju će vam okolina pužiti. Meni su uz roditelje najveća podrška bili ljudi iz ovog uruženja. U periodu kada sam se liječio išao sam u  Medicinsku školu za fizioterapeuta, nažalost i nakon četiri godine nisam uspio dobiti posao u struci. Ipak, ukazala se izvrsna prilika da radim za Srce od srca, a to me jako raduje, jer sada mogu da pomognem drugima, kao što su meni prije pomagali“, kazao je Hožbo.

Harun Šabić iz Zavidovića također je jedan je od aktivista toga projekta, koji je u prošlosti također imao podršku Udruženja. Danas, nakon završenog pripravničkog u ovom udruženju Harun je dobio i priliku za stalno zaposlenje.

Prema njegovim riječima veoma je značajno to što Udruženje mladima pruža podršku i nakon izlječenja.

Harun Šabić

„Kroz ove projekte mi se ne osjećamo izostavljeno, zapušteno i zaboravljeno. To je za nas velika stvar, jer se međusobno svi razumijemo i radimo u zdravom okruženju za nas“, kazao je Šabić uz poruku za sve mlade da nikada ne gube nadu, da vjeruju u sebe, te kako je najlakše odustati ali je mnogo značajnije nastaviti dalje.

Tekst i fotografije: Lejla Trle

IZVORwww.portal-udar.net
Prethodni članak5. Skakavac trail spaja trčanje, umjetnost i muziku
Naredni članakU Sarajevu 2. Cycling Rural Walking Fair