Naslovnica Zdrav život ŽIVOT JE U PITANJU: Počele prijave za besplatne preventivne preglede u Kantonu...

ŽIVOT JE U PITANJU: Počele prijave za besplatne preventivne preglede u Kantonu Sarajevo

Od danas je u funkciji web stranica zivotjeupitanju.ba na kojoj se građani Kantona Sarajevo mogu prijaviti na preventivne preglede ranog otkrivanja raka grlića maternice, dojke i debelog crijeva. Planirano je da se obavi oko 12.000 ovih pregleda u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo. Cilj ove kampanje je rana detekcija karcinoma, prevencija teških oblika oboljenja i podizanje svijesti o raku dojki, grlića maternice, debelog crijeva, kao i o važnosti pravovremene HPV vakcinacije.

Trošak pojedinačnog pregleda iznosi 60 KM, a cjelokupan iznos po svakom pregledu za sve stanovnike Kantona Sarajevo snosi Ministarstvo zdravstva KS. Pregledi će se vršiti do popunjavanja kvote, a zainteresirani će se pozivati na pregled od strane ovlaštenih klinika prema datumu online prijave.

Mogu se prijaviti sve osobe koje nisu prebolovale i trenutno ne boluju od karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva, koje imaju mjesto prebivališta na području Kantona Sarajevo, između 40-65 godina i nisu obavile papa test, mamografiju ili kolonoskopiju u proteklih godinu dana.

Građani koji se prijave mogu birati između osam zdravstvenih ustanova u KS u kojima će obaviti pregled: Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, te poliklinike Agram, Al-Tawil, Atrijum, Eurofarm Centar i SaNaSa.

Obavite pregled jer prevencija i rana detekcija spašava život! Budite odgovorni, nemojte ignorisati upozorenja jer to nisu obična oboljenja i dijelovi tijela, tvoj ŽIVOT JE U PITANJU!

Više informacija i prijave na web stranici: https://zivotjeupitanju.ba/

Prethodni članakPočeo projekat “Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo”
Naredni članakRadio Kameleon nastavlja sa pozitivnim pričama: Došlo je vrijeme mladih!