Naslovnica Travel & Gastro Žene osvajaju Via Dinaricu

Žene osvajaju Via Dinaricu

Tri odvažne žene Elma Kablar (BiH), Zoe Hamel (FRA) i Josephine Mintel (USA) kreću na jedisntveni poduhvat osvajanja Bijele staze Via Dinarice. Njih tri će tokom dvije sedmice tehnikom fast hikinga preći cijelu Bijelu stazu u dužini od 327 kilometara, počevši od istočne granice BiH prema Crnoj Gori i krećući se ka zapadnoj granici sa Hrvatskom.

Cilj ovog poduhvata je upoznavanje sa rutom i promocija Bijele staze Via Dinarice kao i lokalnih zajednica kuda ona prolazi kako bi se inspirisali bh. građani i turisti da koriste ovu stazu za outdoor aktivnosti, a sa druge strane cilj je ohrabriti bh. žene i pokazati im da mogu sve – pa i preći ovako zahtjevnu stazu. Učesnice se vode principima “leave no trace” (ne ostavljaj tragove) i „manje je više“ (#reduce #reuse #recycle) te tako minimizirati negativan utjecaj na stazu i prirodu kojom prolaze.

Posebnost ovog poduhvata je u tome da mu se svako može pridružiti. Za ovaj put, predviđa se da će se na različitim dijelovima staze pridružiti grupe bh. žena i ljubitelja prirode u trajanju 1 do 3 dana. Svaka osoba koja izrazi interesovanje za učešće će biti procijenjena kako bi se osiguralo da poduhvat neće biti iznad njenih/njegovih fizičkih mogućnosti. Za svakog potencijalnog učesnika bit će neophodna odgovarajuća odjeća, obuća i zalihe vode koje sam osigurava.

Elma Kablar, jedna od nositeljica projekta kaže: „U Bosni i Hercegovini žene još uvijek žive u patrijarhalnom društvu gdje ih često uče da nisu sposobne, posebno u sportu. Kada žena postigne neki uspjeh u sportu ona dobija puno manje medijske, pa i sponzorske pažnje od muškaraca. Našim poduhvatom želimo ohrabriti žene da vjeruju u sebe i da se počnu baviti sportskim aktivnostima na otvorenom, poput fast hikinga.“

Nakon fast hiking poduhvata u junu, nositeljice projekta planiraju da provedu radionice i treninge za žene u Bosni i Hercegovini, s ciljem da ih obuče i pripreme za fast hiking cijelom stazom u nekoliko etapa, kako bi u ovom poduhvatu naredne godine učestvovao puni veći broj žena. Nositeljice Projekta također planiraju saradnju sa školama i univerzitetima, posebno UWC Mostar, Univerzitetima u Mostaru i Sarajevu, kako bi podučavale o trčanju, trail trčanju i fast hiking-u, inspirisale mlade da se aktiviraju i istražuju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, te ohrabrile ih da organiziraju prilagođene fast hiking aktivnosti.

Organizator projekta „Žene osvajaju Via Dinaricu” je sportsko udruženje Modern Escape Europe koje je posvećeno djelovanju u oblasti sporta, ekologije, turizma, organizovanja takmičenja i sportskih aktivnosti, kao i afirmaciji trail trčanja, planinarenja, zdravih životnih navika i trčanja kao sporta u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Prethodni članakInteraktivna radionica: Kako uz pomoć coachinga ostvariti kompanijske ciljeve?
Naredni članakOdržana radionica: Kreativne odluke kao ključ uspjeha u Arka Art and Education centru