Naslovnica Biznis kutak Žene ili muškarci – ko je više u potrazi za poslom?

Žene ili muškarci – ko je više u potrazi za poslom?

Koliko se prijavljuju muškarci, a koliko žene, koja je to dobna struktura i sa kojih lokacija dolazi najveći broj prijava za poslove?

MojPosao.ba prikuplja i analizira ove, ali i druge podatke i parametre na osnovu kojih vas redovno izvještavamo o trendovima kad je u pitanju tržište rada.

Ko više pregleda, a ko se zaista prijavljuje na oglase za posao?

Prema podacima za prvih šest mjeseci ove godine, od ukupnog broja prijava za posao, muškarci čine 54% dok je prema broju posjeta taj omjer nešto drugačiji. Žene su u prvih šest mjeseci češće posjećivale naš portal, ali su se manje prijavljivale na aktivne oglase. Kada je u pitanju starosna struktura, zanimljiv podatak se krije u starosnoj grupi od 18-24 godine gdje su žene ipak aktivnije prema broju prijava u odnosu na muškarce. Također, mlađa populacija je više zainteresovana za poslove koji omogućavaju rad od kuće.

Kad je u pitanju starosna grupa 25-34, podjednak je broj prijava muškaraca i žena.

Žene su više zainteresovane za poslove komercijale i prodaje te za sektor ekonomije i finansija dok su muškarci aktivniji u prijavama za poslove iz oblasti transporta i logistike, ali i elektrotehnike.

Tržište rada je znatno izmjenjeno u periodu pandemije i trendovi se svakodnevno mijenjaju. MojPosao.ba redovno prati i analizira podatke i informacije te vas o istim izvještavamo, a sve u cilju spajanja poslotražioca i poslodavaca.

IZVORposao.ba
Prethodni članakOtvoren poziv za upis na Akademiju za mlade lidere u civilnom društvu
Naredni članakHUMANITARNI virtual RUN or RIDE weekend – ŠEST škola