Naslovnica Biznis kutak Završen prvi dan Sarajevo Business Foruma koji su obilježili zanimljivi paneli, inspirativni...

Završen prvi dan Sarajevo Business Foruma koji su obilježili zanimljivi paneli, inspirativni govori i plodne diskusije za regionalnu ekonomsku saradnju

Prvi dan 12. Sarajevo Business Foruma, najvećeg poslovnog događaja u regiji, završen je uz iznimnu pažnju poslovnih ljudi, medijskih predstavnika i političkih zvaničnika. Ovaj dinamičan događaj obilježen je brojnim poslovnim susretima, inspirativnim govorima i panelima koji su nudili izvanredne ideje i perspektive. Prisustvo mnogih uglednih gostiju i stručnjaka iz različitih industrija dodatno je podiglo atmosferu foruma. Prvi dan je donio puno inspiracije i obećava da će naredni dan biti još bogatiji događanjima i mogućnostima za poslovne veze i saradnju.

Regionalna poslovna saradnja – ključ prosperiteta i ekonomskog napretka

Prvi dan svakako su obilježila  dva zanimljiva panela. Prvi panel pod nazivom „Regionalna poslovna saradnja – ključ prosperiteta i ekonomskog napretka”, zaintrigirao je, između ostalih, najviše novinare zbog atraktivnih govornika. Panel je vodio politički konsultant Edin Hadžihafizbegović, a učestvovali su ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Stjepan Mesić je istaknuo da je regionalna poslovna saradnja ključna za prosperitet i ekonomski napredak u regiji. U svom govoru naglasio je važnost politike u oblikovanju ekonomije te potrebu za političkom stabilnošću i investicijama kako bi se održao kontinuirani ekonomski rast.

“Regionalna poslovna saradnja je ključna za prosperitet i ekonomski napredak u regiji. Uvijek sam bio principijelan u životu i politici, polazeći od činjenice da je Bosna i Hercegovina realnost koju politika treba prihvatiti. Oni koji su polazili iz suprotnog stava nisu uspjeli. Ekonomija je temelj svega, ali moramo priznati da postoje situacije, poput sadašnje, gdje politika igra veliku ulogu u oblikovanju ekonomije. Politika ne može biti isključena iz razvoja ekonomije. Ako politika pruži povoljan okvir ekonomiji, ona će biti uspješna. Međutim, ako politika griješi, ekonomija ne može postići uspjeh. Pristup svijeta, regije i Europe liderima nije više isti kao što su bili oni koji su osmislili Europsku uniju. EU je projekt tisućljeća koji isključuje rat kao političko sredstvo”, izjavio je Mesić i dodao da danas na Balkanu djeluju političari koji ne nude zajedničko djelovanje, a to najviše pogađa Balkan, te je pozvao Europu da bude brža u nametanju evropskih standarda, jer samo udružena Europa može biti globalni igrač.”

“S ovog Foruma treba dolaziti poticaj da se ostatak Europe, koji još nije uključen, uključi u EU i da zajedno oblikujemo budućnost. Trebamo više izgradnje. Rušenja je bilo dosta. Mi smo prirodni susjedi i prijatelji. Izgradimo suradnju i postignimo napredak i bolju budućnost”, kazao je Mesić.

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor također je istaknuo važnost osiguravanja političke stabilnosti i investicija kako bi se održao kontinuirani ekonomski rast u regiji.

“Došlo je vrijeme da uspostavimo bližu ekonomsku suradnju u regiji. Dosad su postojale mnoge razlike među zemljama, ali sada je vrijeme da gradimo odnose na temelju sličnosti. Europska unija sve više usmjerava pažnju na Zapadni Balkan i spremna je pružiti podršku, kako financijski tako i ekonomski, ako se domaći političari i lideri uspiju ujediniti i započeti dijalog o ovoj inicijativi. Potpuno sam uvjeren da će EU imati široku podršku za ovu ideju ukoliko postoji politička volja”, kazao je Pahor i dodao da je ideja da kreiramo neku vrstu ekonomske zajednice na Zapadnom Balkanu značajan korak naprijed.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto je naglasio da je za uspješnu regionalnu saradnju važno osigurati međusobno povjerenje i otvoren dijalog.

“Mislim da kao BiH i regija na Zapadnom Balkanu imamo problem s nedostatkom samopouzdanja. Često tražimo usluge i pomoć od EU, umjesto da sami preuzmemo inicijativu. Trebamo promijeniti našu perspektivu, biti hrabriji i raditi ono što je najbolje za nas. Kao neko ko je bio u građevinskom sektoru prije politike, nikad nisam vidio niti čuo za firmu u regiji koja bi odbila surađivati s nekim samo zbog toga što je iz određene zemlje. Poslovni sektor uvijek pronađe način.”

” Želim najaviti da ćemo se pridružiti  zemljama  regije u izgradnji željezničke infrastrukture. To ne bi trebalo biti teško, i ne razumijem zašto do sada nismo poduzeli ništa”, kazao je Forto.

Zlatko Lagumdžija je rekao da je regionalna saradnja ključni faktor za razvoj i napredak našeg regiona, stoga je veoma važno da se fokusiramo na zajedničke projekte i ciljeve. Saradnja između zemalja Balkana će nam omogućiti da izgradimo stabilnije društvo, jaču ekonomiju i bolju budućnost za sve naše građane.

“Moramo razmišljati globalno, ali istovremeno i regionalno. Važno je shvatiti da se svaka država suočava  s istim izazovima: inflacijom, zdravstvenim krizama, rastućim dugom, potrebom za financijskom stabilnosti i tranzicijom prema zelenoj ekonomiji. Pozvali smo Boruta (Pahora), Stipu (Mesića), razgovarali smo s Konakovićem i savjetnikom člana predsjedništva Bećirovića da se uključe u našu Sarajevsku inicijativu, a ovaj forum je izvrsna platforma da pokrenemo tu inicijativu ovdje. Krajnje je vrijeme da pokrenemo nešto što će pokrenuti cijelu regiju prema Europskoj uniji”, kazao je Lagumdžija.

“Osnova Sarajevske inicijative ima nekoliko pravaca. Svi smo u različitim fazama pridruživanja EU, ali želimo nešto ostvariti sada na četiri staze. Imamo Berlinski proces koji uključuje cijeli Balkan, ekonomske inicijative kako bismo stvorili ekonomsku zajednicu Balkana. Kada se ekonomski integriramo na putu prema EU, EU će nas dočekati raširenih ruku”, rekao je Lagumdžija.

Čvrsti temelji za održivi razvoj

Edin Forto, ministar komunikacija, bio je uvodničar za panel “Čvrsti temelji za održivi razvoj”. U svom uvodu, Forto je istakao važnost infrastrukturnih projekata.

Pod vodstvom šefice ureda BiH Evropske banke za obnovu i razvoj Manuele Naessl, otvorena je rasprava na panelu u kojem su sudionici iznijeli svoje stručne stavove o održivom razvoju.

Tarik Pihura, šef Odjela za dizajn i studije u JP Autocesta FBiH istakao je važnost ulaganja u infrastrukturu.

“Moramo poboljšati sve veze između gradova i regija kako bismo BiH usmjerili na pravi put. Održivi razvoj je neraskidivo povezan s ekonomskim razvojem. Naše investicije su se povećale posljednjih 10-15 godina, što je rezultiralo povećanjem BDP-a. Kada je u pitanju zaštita okoliša, svi naši projekti su osmišljeni s ciljem zaštite okoliša. Dio naših studija naziva se ‘procjena utjecaja na okoliš’, jer na taj način procjenjujemo sve investicije na okoliš i možemo spriječiti negativne utjecaje autoputeva na okoliš. Također, društvena inkluzija je jedan od glavnih ciljeva i fokusa naše kompanije. Naporno radimo i angažiramo stručnjake koji kreiraju projekte i pomažu nam da prevaziđemo određene izazove. Kao prilično složena država, suočavamo se s podjelama u administraciji, a jedna od prepreka su i veze između gradova, općina i kantona. Trenutno radimo na izradi svih projekata i vjerujem da ćemo, uz podršku Vlade i svih institucija, završiti Koridor C5 do 2028. ili 2029. godine. Količina investicija je ogromna, govorimo o milijardama u naredne tri godine”, rekao je Pihura.

Direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je kazao da digitalna infrastruktura igra ključnu ulogu u održivom razvoju, a imamo mnogo dobrih primjera koji to potvrđuju u BH Telecomu.

“Pristup znanju i informacijama predstavlja važan dio te priče. Prije tri godine smo pokrenuli izgradnju najveće platforme za startapove – Sarajevo TechLab. Naša vizija je da on postane polazna tačka za nove firme, da nam se obrate s idejama i ciljevima u koje smo spremni uložiti. Moramo stvoriti potpuno nove ekosisteme u Bosni i Hercegovini. Izgradili smo najmoćniji savez s više od 30 bh. informatičkih kompanija i spremni smo postati ključni faktor digitalne transformacije. Naš cilj je iskoristiti najbolje prakse iz regiona i svijeta, ali prije svega promijeniti naše mentalne obrasce. Spremni smo na inovacije i želimo biti lideri u digitalnom napretku.”

Direktor sarajevskog aerodroma Alan Bajić je rekao da je koncept održivog razvoja izravno povezan s njegovom industrijskom granom.

“Aerodromi imaju ulogu podržavanja održivog razvoja i istovremeno moraju imati pozitivan i samoodrživ razvoj, uz minimiziranje negativnog utjecaja na okoliš. Aerodrom Sarajevo teži pronalasku ravnoteže između razvoja, društvene odgovornosti i brige za okoliš. Nastojimo harmonizirati te ciljeve i nastavljamo napredovati. To je potvrđeno činjenicom da je 2022. godina bila naša najuspješnija poslovna godina. Uveli smo nove poslovne politike i primijenili stimulativne programe, što je rezultiralo povećanjem broja putnika za 20% u odnosu na 2019. godinu”, kazao je on i ekskluzivno najavio uspostavljanje letova za Podgoricu i Tiranu iz Sarajeva.

Zamjenik glavnog izvršnog direktora, Treasury & FI Kuveyt Turk Participation Bank Inc dr. R. Ahmet Albayrak je kazao

“Naša zadaća je da se posvetimo ljudima i njihovim potrebama te da se pobrinemo da svijet ide u pozitivnom smjeru. Naši napori su usmjereni prema industriji malih i srednjih poduzeća, obnovljivoj energiji i društvenim stambenim projektima. Islamsko bankarstvo predstavlja jedinstven poslovni model koji ima za cilj podržati ostvarenje UN-ovih razvojnih ciljeva.

 “Važno je da se prisjetimo da dinamika održivosti počinje s mladima. Ako želimo postići održivost, moramo sačuvati temelj društva, a to su mladi. Trebamo podržavati startup tvrtke i takav ekosistem, uključujući inkubacijske centre. Mladi su pokretač društva koji nas može dovesti do održivijeg društva u cjelini”, kazao je Albayrak.

Direktorica programa za Zapadni Balkan u AIRE centru Sustineri Partners Biljana Braithwaite je naglasila da vlade zemalja moraju dati krovnu strukturu, jasne ciljeve, javne politike i zakonodavstvo koji će omogućiti realnom sektoru da doprinosi realizaciji ciljeva održivog razvoja.

“Kada su u pitanju investicije, one su potrebne na globalnom nivou, ali vlade ne mogu same, potrebna su partnerstva sa privatnim sektorom. Također, postoji više sredstva za održivost nego što ima dobrih projekata”, zaključila je ona.

Sve u svemu, drugi panel je bio inspirativan i educirajući te je još jednom pokazao koliko je važno razmišljati o održivom razvoju u svim aspektima društva.

Nakon ove panel diskusije, završen je prvi dan 12. Sarajevo Business Foruma uz veliku dozu inspiracije, ideja i novih spoznaja. Drugi dan konferencije će donijeti još mnogo zanimljivih događanja, radionica, predavanja i panela s drugim izvrsnim govornicima iz svijeta biznisa i politike. Uz to, prisutni će imati priliku sudjelovati i u mnogobrojnim poslovnim susretima te izgraditi nove poslovne kontakte.

Prethodni članakSarajevo je spremno za najveći poslovni događaj u regiji
Naredni članakMeđunarodni dan i Evropska noć muzeja 2023. godine