Naslovnica Zdrav život Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH javnosti predstavio Program “Pregledaj-progledaj”

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH javnosti predstavio Program “Pregledaj-progledaj”

Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu javnosti predstavljen Program za rano/pravodobno otkrivanje slabovidnosti kod djece “Pregledaj-progledaj” čiji je inicijator prim.dr. Ankica Kolar Jurčević, spec. oftalmolog i zastupnica u Parlamentu Federacije, a koji priprema i implementira Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Inicijativu dr. Kolar Jurčević Vlada Federacije BiH prihvatila je u martu mjesecu, a implementacija Programa provodi se u periodu septembar/rujan-decembar/prosinac 2022. godine, uz primjenu principa dobrovoljnog i informiranog pristanka roditelja/staratelja. Skrining vida kod djece u vrtićima širom Federacije BiH će provoditi stručna medicinska lica.

Ovaj skrining program ima za cilj rano/pravodobno otkrivanje slabovidnosti kod djece, kako bi se poduzele mjere koje bi rezultirale korekcijom vida i otklanjanjem problema u daljnjem životu djece.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i direktor Programa mr.sc. Siniša Skočibušić, dr.med. pojasnio je da Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, kao ustanova koja je određena od strane Vlade Federacije BiH, zajedno sa kantonalnim zavodima za javno zdravstvo brine o zdravlju stanovništva- posebno s aspekta prevencije i da je, zahvaljujući osiguranim sredstvima, krenuo u Program od izuzetnog značaja za zaštitu i normalan rast i razvoj djece. Kako je pojasnio za medije, cilj Projekta je ući u svaki vrtić, do svakog djeteta od 4 i 5 godina i ponuditi roditeljima jedan skrining pregled djeteta kao i detaljan pregled okuliste ukoliko se ukaže potreba za istim.

Istakao je da ovaj Program za sada obuhvata samo vrtićku djecu, te izrazio nadu da će Program potpuno zaživjeti i da će se dogodine proširiti i unaprijediti.

Koordinator Programa, mr.sc. Adnana Dizdarević-Maksumić, dr.med. detaljno je objasnila sve segmente Programa koji će biti proveden u vrtićima širom Federacije BiH, od informiranja roditelja do pregleda djeteta i upućivanja specijalisti (ukoliko se otkriju bilo kakve nepravilnosti) kako bi se otkrivene nepravilnosti na vrijeme tretirale i korigovale.

Dr. Dizdarević-Maksumić pojasnila je da, pored vrtićke djece u Federaciji BiH od 4 i 5 godina, Programom će biti obuhvaćena i ona djeca koja ne idu u vrtiće, a koja se na pregled mogu javiti u Dom zdravlja kojem pripadaju.

IZVORzzjzfbih.ba
Prethodni članakNa Bijambarama 08. oktobra Sajam lokalnih proizvoda i rukotvorina pod nazivom “Zlatne boje”
Naredni članakNemam vremena za to