Naslovnica Savjetnici Zahvalnost za male stvari

Zahvalnost za male stvari


Svako bi mogao imati koristi od svakodnevne navike zahvalnosti, ali mnogi od nas upadaju u zamku da priznaju samo velike stvari. Problem je u tome što na kraju ponavljate iste glavne stvari poput porodice i prijatelja. Da biste dobili više od ove prakse, prebacite fokus na bezbroj malih stvari oko vas.
Zamislite da sjedite u sobi i izazivate sebe da budete zahvalni za što više stvari. Mogli biste cijeniti prozore, koji ne samo da vas štite, već vam omogućavaju da vidite svijet – što je pogodnost koju nisu imali svi u prošlosti. Mogli biste biti zahvalni što vas zidovi štite od vremenskih prilika ili krov koji pruža istu zaštitu.
Ali hajde da se zadubimo u manje stvari – šarke vrata koje omogućavaju neometano otvaranje i zatvaranje vrata, ili kvake na vratima koje olakšavaju ovaj proces. Mogli biste cijeniti olovku koja olakšava bilježenje, ili pod koji nije samo prljav, već održava ugodnu temperaturu.

Cijenite jastuke za kauč, napravljene od materijala koji je daleko izdržljiviji nego prije. Prekidači za rasvjetu koji lako osvjetljavaju prostoriju ili vrata koja praktično odvajaju jedan prostor od drugog. Poenta je da postoji beskonačna lista malih stvari na kojima treba biti zahvalan, a njihovo prepoznavanje može produbiti našu praksu zahvalnosti.

Na kojim malim stvarima ste vi danas zahvalni?

IZVORHappines tips
Prethodni članakTreće izdanje Sarajevo Modest Fashion Festivala od 15. do 24. avgusta
Naredni članakUčestvujte u kreiranju efikasnog sistema doniranja hrane