Naslovnica Zdrav život Wings For Life World Run: Cijeli svijet trči za jedan cilj

Wings For Life World Run: Cijeli svijet trči za jedan cilj

Po deseti , jubilarni put, Wings for Life World Run utrka okupit će planetu pod motom „Trčimo za one koji ne mogu“, a u nedjelju 7. maja i Bosna i Hercegovina će ponovo biti dio ovog jedinstvenog humanitarnog događaja u kojem cijeli svijet trči za jedan cilj - pomoć u pronalasku lijeka za povrede kičmene moždine.

Tačno mjesec dana ostalo je do oglašavanja starta Wings For Life World Run, utrke kao ni jedne druge. Signal za start oglasit će u istom trenutku na svim kontinentima i trkači će startati u istom trenutku, po kiši, suncu ili snijegu, okupljeni oko iste ideje, da pomognu pronaći lijek za povrede kičmene moždine.

Trkači u Bosni i Hercegovini, start trke će imati u 13 sati, a oni u, na primjer, Australiji u 11 navečer po svom lokalnom vremenu. Sve će ih, pored zajedničko starta, spajati želja da budu dio nevjerovatne priče koju odlikuju ljubav, zajedništvo i podrška.

Format utrke je takav da ne postoji ciljna linija. Umjesto toga, pokretna ciljna linija pod nazivom „presretačko vozilo“ koje kreće 30 minuta nakon starta trke – lovi trkače. Kada nekoga prestigne, trčanje je za tu osobu gotovo. Rekreativci će tako stići do petog, desetog ili dvadesetog kilometra, dok će profesionalni trkači preći 60 kilometra ili više. To znači da svi

imaju priliku vidjeti koliko daleko mogu ići, bez pritiska, jer je ovo jedina utrka na svijetu u kome su apsolutno svi pobjednici.

Još jedna sjajna stvar je da zahvaljujući App Run-u, učestvovati mogu svi, bez obzira gdje se u tom trenutku nalazili. Pomoću aplikacije, svi mogu biti učesnici i dati svoj doprinos, trčeći sami ili u društvu, u gradu, na moru ili na planini, bez ikakve razlike.

Nakon preuzimanja Wings for Life World Run aplikacije i prijave za utrku, trkači kreću istovremeno s ostatkom svijeta, a lovi ih virtuelno presretačko vozilo. Aplikacija im javlja koliko su kilometara prešli i kada će ih presretačko vozilo vjerovatno uloviti. Za njih utrka tada završava, a svoje rezultate mogu vidjeti na globalnoj tabeli.

Svaka uplaćena startnina je ujedno i donacija, jer kompletan iznos startnina odlazi direktno u Fondaciju Wings For Life i usmjeren je isključivo na finansiranje istraživanja za pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine, ali čak i oni koji ne mogu trčati, mogu se odlučiti da doniraju određeni iznos.

Wings For Life World Run utrka je prvi put održana 2014. godine, a do sada je preko milion učesnika u 195 zemalja svijeta pretrčalo milijardu kilometara i pomoglo da se prikupi 38,3 miliona eura sa kojima je podržano 298 istraživačkih projekata.

Zahvaljujući istraživanjima finansiranim od strane Wings for Life do sada su David Mzee, Michel Roccati i Gert-Jan Oskam, među onima koji su se oporavili i uspjeli čak i nastupiti na Wings for Life World Run utrci vlastitim snagama, bez pomoći invalidskih kolica!

Startnina za utrku iznosi 20 KM i 100% tog iznosa odlazi u Fondaciju Wings For life. Za utrku se moguće prijaviti na službenim stranicama Wings for Life World Run, putem linka za prijavu: WINGS FOR LIFE APP RUN

Prethodni članakJavni poziv privrednicima iz Kantona Sarajevo
Naredni članakLejla Motoruga: I onda je došla karma