Naslovnica Zdrav život Vrijeme je za novu VegOdluku!

Vrijeme je za novu VegOdluku!

Bliži nam se kraj 2022. godine. Da li je ova godina ispunila vaša očekivanja? Ili i vi još vučete loše navike poput nezdrave hrane i manjka kretanja?

Decembar je vrijeme donošenja famoznih novogodišnjih odluka. Organizacija VivaBiH je tu uz vas da vam pomogne u realizovanju vaših životnih planova i odluka, stoga vas ovim putem pozivamo da donesete svoju  VegOdluku, te mjesec dana pokušate biti vegani, odnosno veganke.

VegOdluka je naš projekat koji je do sada realizovan dvije godine, a dešava se tokom mjeseca januara. Ovaj plan uključuje prijedloge za tri obroka svaki dan, zajedno sa nutritivnim vrijednostima. Dakle, svaki dan tokom realizacije vaše Vegodluke, dobit ćete besplatan pristup receptima za cijeli dan, nutritivni sastav istih, kao i gdje kupiti namirnice potrebne za pravljenje datih jela. Sve što treba da uradite je da nabavite namirnice (a potrudili_e smo se da one budu pristupačne svima), te se bacite na pripremu preukusnih obroka.

Šta su rekli_e učesnici_e prošle Vegodluke?

„Prvenstveno mi se svidio VegOdluka izazov jer je urađen s certificiranom nutricionisticom koja je sastavila jelovnike. Recepti su dosta jednostavni, što je dobro za početnike, ali je hrana na jelovniku ipak sva bogata makro i mikro nutrijentima. Izazov preporučujem svima, najviše početnicima i onim koji se žele oprobati u veganstvu radi jednostavnosti recepata i mogućnosti isprobavanja novih jela. Jer, ulazak u veganstvo je u početku “teško”, svi misle da se samo jede salata“ govori nam kroz smijeh Edvin Čeliković.

Maja Hodžić je izjavila: „Ideja veganskog pokreta u januaru mi se dopala jer prije svega okuplja ljude koji imaju isti senzibilitet prema životinjama i okolišu. Također, dešava se u cijelom svijetu. Odlična je ideja ponuditi recepte za ljude kojima je to prvi susret sa veganstvom. To je pravi smjer, jer ljudi ne znaju ni šta da jedu ako to nije meso, ili drugi životinjski proizvodi. Ja sam vegeterijanka već 11 godina, tako da mi nije bilo teško odreći se životinjskih proizvoda. Preporučujem svima da probaju, i da prošire svoje kuharske sposobnosti. A prije svega da započnu godinu u znaku nenasilja i brige o okolišu“.

Šta možete očekivati od ovog programa? 

Ove godine vas čekaju sjajni recepti koje je pripremila Ena Tešić, nutricionistica koja je diplomirala u Beču i sama je veganka.

Pored toga, očekuju vas mnogi korisni savjeti vezano za vegansku prehranu, kao i sedmična zajednička online okupljanja da se družimo i kuhamo zajedno.  Uz to, ove godine ćemo se prvi put i uživo okupljati jer nas je prethodne dvije godine pandemija sprečala u tome.

Da, dobro ste pročitali, imaćemo i uživo događaje, a najboljim učesnicima_kama će biti refundirani troškovi puta ukoliko su iz drugih gradova.

Pitate se kako se priključiti našem programu VegOdluka? 

Sve što trebate uraditi je da popunite ovu FORMU, nakon čega ćete dobiti pristup svim receptima, te privatnoj Facebook grupi na kojoj nam možete postavljati bilo kakva pitanja vezano za recepte, a i podijeliti realizaciju istih s nama. Naša nutricionistkinja Ena će biti cijeli mjesec uz vas da vas mentoriše u grupi i odgovara na vaša pitanja.

Ukoliko ne budete odmah sigurni da želite realizovati svoju VegOdluku, od prvog decembra ćete imati pristup receptima od prva tri dana u januaru da ih isprobate bez prijavljivanja na istu. Recepti za prva tri dana će biti dostupni svima, kako biste dobili_e uvid u koncept ovog projekta.

Da li se prošlogodišnji_e učesnici_e mogu pridružiti novom ciklusu VegOdluke? Apsolutno!

Svaka promjena počinje čvrstom odlukom. Ovog januara donesite pravu VegOdluku, pridružite nam se i mjesec dana jedite isključivo vegansku, nutritivno izbalansiranu hranu.

Napominjemo da je ovaj plan za vas pripremila stručnjakinja po pitanju veganske ishrane i nutricionizma. Jela koja je za vas pripremila su bogata svim nutrijentima koji su potrebni jednom ljudskom organizmu, a vi dobijate taj plan ishrane potpuno BESPLATNO! Sigurni_e smo da se nećete pokajati! Na kraju krajeva, ništa vas i ne košta!

Prijaviti se možete do 14.12.2022. do 23:59 h.

Osim toga, i ove godine nagrađujemo najvrednije učesnike i učesnice.

Za sva pitanja i eventualne nejasnoće, pišite na [email protected] ili društvene mreže od organizacije VivaBiH.

IZVORvivabih.org
Prethodni članakBudite promjena koju želite vidjeti: Fatima Šakanović
Naredni članakPutopis kroz Italiju: MODICA