Naslovnica Preporučujemo vivo predstavlja novu generaciju čipa za obradu fotografija i otkriva nove tehnologije

vivo predstavlja novu generaciju čipa za obradu fotografija i otkriva nove tehnologije

vivo je službeno predstavio novu matricu tehnologije video snimanja, u čijem fokusu su tri ključne mogućnosti snimanja fotografija. Matrica se temelji na zajedničkim i neovisnim inovacijama na osnovu kojih vivo nastoji stvoriti konkurentsku prednost u sve homogenijem polju snimanja fotografija, kao i izgraditi tehničku singularnost za snimanje fotografija mobilnim uređajima.

U eri mobilnih fotografija mobilni telefoni su postali produžetak ljudskih čula, pomažući tako i čulu vida da “uhvati”, snimi i ispriča vlastite priče kroz sočivo. Već godinama kompanija vivo postavlja nove granice u oblasti snimanja fotografija, a sada nastavlja sa inovacijama u tehničkim aspektima optike, računarske snage i algoritama. Sa ciljem unapređenja korisničkog i profesionalnog iskustva u snimanju fotografija, vivo se fokusira na tačke koje često korisnike frustriraju, te poboljšava opcije boja, noćnog snimanja, snimanja portreta i nudi bolje modove sportskog i video snimanja.

Predstavljena vivo matrica tehnologije snimanja

Kako bi potrošačima pružio vrhunsko iskustvo snimanja fotografija, vivo je predstavio matricu tehnologije snimanja koja postavlja novi standard za ovu funkciju. Uređaji sa vivo matricom postaju konkurentni profesionalnim uređajima i fotografima, pa čak i profesionalnoj postprodukciji.

Za natjecanje sa profesionalnim uređajima, vivo je kreirao nekoliko glavnih modula tehnologije snimanja fotografija, uključujući optički senzorski sistem, modul za obnovu boje i ubrzani računarski modul. Zahvaljujući ovim modulima pametni telefoni, baš poput profesionalne opreme, efikasno snimaju i obrađuju informacije o boji, tonu i kvalitetu fotografije kako bi se postigao odličan osnovni kvalitet fotografije.

Tehnologija percepcije okoline korisnicima daje sposobnost da vide okolinu očima profesionalnih fotografa, te im omogućava prepoznavanje temperaturu boje, osvjetljenje i druge informacije, kako bi automatski ocijenili i analizirali najbolji način za snimanje fotografije. Uz podršku VCS Bionic Spectrum tehnologije, koja osigurava bolju kontrolu šuma fotografije i obnovu boja, senzor nove generacije opremljen VCS tehnologijom poboljšava omjer signala i šuma za 20% i obnovu boje za 15% u odnosu na prethodnu generaciju IMX866 senzor.

Hyper-Sense sistem sa slikanje portreta i Vast-Sky sistem noćnog slikanja fokusiraju se na dva ključna scenarija – slikanje portreta i noćnu scenu, kako bi se postiglo precizno semantičko izdvajanje i optimizacija. Sistemi značajno pojačavaju ekspresivnost scene, a pametne telefone podižu na profesionalni postprodukcijski nivo. Novi Vast-Sky sistem noćnog slikanja, zasnovan na nezavisno razvijenom AI algoritmu i poboljšanom senzoru sočiva, može optimizirati senzibilitet fotografije za 100%, sa ISO do 102400. Zahvaljujući tome, korisnici sada mogu sa mobilnim uređajem snimiti dugotrajnu ekspoziciju zvjezdanog noćnog neba, što je ranije moglo biti urađeno samo sa stativom ili stabilizatorom. Pored toga, vivo je predstavio i Hyper-Sense sistem slikanja portreta, kao kompletan set rješenja za portretnu fotografiju koja sadrži informacije o portretu, optimizira detalje portreta na mikronskom nivou i stvara jedinstvenu portretnu atmosferu zahvaljujući nezavisno razvijenom algoritmu.

Inovacija koju je napravio vivo: vivo nova generacija prilagođenih čipova

Na nivou hardvera, vivo je predstavio svoju najnoviju generaciju prilagođenog čipa za obradu fotografija. Zbog složenosti primjene sistema pametnih telefona sa više kamera, nova generacija prilagođenih čipova za obradu fotografije je usvojila AI-ISP arhitekturu, koja donosi  i visoku efikasnost tradicionalnog ISP-a u AI računarsku arhitekturu za obradu u realnom vremenu, te niže kašnjenje. Njegovo inovativno 10-bitno MAC kolo omogućava efikasno obavljanje 10-bitnih operacija, smanjujući kašnjenje zaključivanja do 96% u poređenju sa tradicionalnim NPU-ovima i poboljšavajući energetsku efikasnost do 200%.

Zasnovana na inovativnoj AI-ISP arhitekturi, vivo nova generacija prilagođenog čipa obuhvata tri prilagođene nadogradnje jedinica. Prvo, nadogradnja memorijske jedinice na čipu donosi brzinu protoka podataka od 1,3 triliona bita u sekundi, uz garanciju moćnog kapaciteta obrade. Drugo, nadogradnja računarske jedinice sa vještačkom inteligencijom omogućava jedinstven, vrlo visok odnos energetske efikasnosti. Pored toga, maksimalan odnos energetske efikasnosti DLA akceleratora dostiže 16,3 triliona operacija po vatu, postavljajući prekretnicu u nivou kapaciteta u cijeloj industriji. Treće, jedinica za obradu fotografije je nadograđena kako bi se poboljšali efekti algoritma kao što su AI-NR smanjenje šuma, fuzija HDR tonova i interpolacija MEMC okvira, što korisnicima pruža kvalitetnije iskustvo snimanja fotografija. Nadalje, vivo je predstavio veći CMOS senzor za proizvode sljedeće generacije, koji ima 77% veću sposobnost osjetljivosti na svjetlo od GNV-a, koji uskoro dolazi na tržište.

Zajednička inovacija sa globalnim partnerom za obradu fotografija kompanijom ZEISS

Matrica tehnologije snimanja fotografija realizovana je na osnovu ključne kompetencije koju je kompanija vivo gradila dugo vremena. Tokom 2020. godine, vivo i ZEISS uspostavili su svoje globalno partnerstvo u oblasti snimanja i tehnologiji optičkog snimanja. Partneri će i dalje razvijati standarde kvalitete optičkog snimanja mobilnim uređajima i istraživati i realizovati standardizaciju modula kamere. Zajednička saradnja stvoriti će se uzbudljivija iskustva snimanja mobilnim uređajima i podići performanse fotografije napravljene mobitelima na novi nivo.

Višenamjenska upotreba tehnologije snimanja fotografija za veću kreativnost

Kako bi svoje korisnike osnažio i pružio im pružio kvalitetno korisničko i profesionalno iskustvo snimanja fotografija, vivo je posvećen razvoju složenih profesionalnih mogućnosti snimanja. Na osnovu mogućih opcija korisničkih potreba za fotografisanjem, vivo fokusira tehnologiju na tri osnovna scenarija pejzaža, portreta i videa, o kojima korisnici najviše brinu. Zahvaljujući svom istraživanju i naprednom razvoju softverskih i hardverskih tehnologija, vivo nudi brojne mogućnosti kreatorima fotografija i omogućava im poboljšano iskustvo snimanja. Performanse vivo pametnih telefona koje se odnose na boju, ton i kvalitet fotografije tri su važne dimenzije profesionalne fotografije. Kako bi poboljšao sposobnost ove tri dimenzije, vivo je izgradio metodu “stvarni svijet – sistem za obradu fotografije – algoritam za naknadnu obradu” kroz matricu tehnologije snimanja, oslanjajući se na tehnologiju percepcije okruženja i modul za obnovu boje.

Prednost fotografije na pametnom telefonu je u tome što zaista može ući u živote drugih, a dobri portretni radovi moraju se nositi s tri ključna faktora: razumijevanje i uljepšavanje portreta te atmosfera kreiranja portreta. Osim što čini da koža izgleda prirodnije i zdravije, vivo tehnologija obrade portreta također bolje čuva trodimenzionalni osjećaj pet čula, te provodi integracijski proces obrade fotografije na nivou tona, boje, svjetline i bokeh efekta za postizanje skladnog i prirodnog efekta ljudi i scene.

Što se tiče tehnologije snimanja video zapisa, vivo je pojednostavio LOG način rada, kao i složeni postprodukcijski proces miješanja boja, te realizirao HDR standardno snimanje i prikaz video zapisa sa dinamičkim metapodacima, podržavajući širi BT.2020 prostor boja, 10-bitnu dubinu boje i 1.07 milijardi boja. Na ovaj način, vivo može bolje vratiti atmosferu svjetla i sjene, s različitim kinematografskim 3D LUT stilovima boja, tako da potrošači mogu stvoriti kinematografsko iskustvo jednim klikom.

vivo je izgradio matricu tehnologije snimanja fotografija koja obuhvata optičku i kompjutersku fotografiju, kako bi se takmičio na profesionalnom nivou. Sistem za obradu fotografije koji su zajedno razvile kompanije vivo i ZEISS, prilagođeni algoritam i čip, te dodatne nadogradnje softvera i hardvera značajno poboljšavaju performanse boja, tonova i kvaliteta fotografije, tako da potrošači mogu iskusiti potpune, živopisne, prirodne i dinamične slike iz stvarnog života, bez obzira da li su to pejzažne fotografije, portreti ili video zapisi. U budućnosti, vivo nastavlja razvijati inovativne tehnologije snimanja mobilnim uređajima.

Prethodni članakCENTAR SUMERO: Dan otvorenih vrata obilježen bojama i inkluzijom kroz Art Koloniju ”Moja Vogošća”
Naredni članakRaspisan javni poziv za osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama