Naslovnica Travel & Gastro Vinska cesta Hercegovine primljena u kulturnu rutu Vijeća Europe

Vinska cesta Hercegovine primljena u kulturnu rutu Vijeća Europe

Vinska cesta Hercegovine, kulturna ruta koja obuhvaća višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, primljena je u kulturnu rutu Vijeća Europe “Iter Vitis”, istaknuto je na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH).

Predsjednik VTK BiH Zdravko Marinković rekao je da se radi o važnom koraku za turističku privredu BiH, a posebno za područje Hercegovine. U projekt je uključeno šest lokalnih zajednica od Trebinja, Stoca, Čapljine, Mostara, do Ljubuškog i Čitluka.

Marinković je pozvao lokalne zajednice da se što snažnije uključe u cijeli proces, budući da se ne radi samo o vinu, kao osnovi Vinske ceste Hercegovine, nego o ukupnoj turističkoj ponudi lokalne zajednice i regije.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je rekla da su partneri na ovom projektu više od godinu dana radili na postizanju standarda naših vinara, te da se 29 vinara iz šest gradova i općina nalazi na ovoj ruti koja sada predstavlja jedan turistički brand.

”Ono što je bitno jeste da ćemo moći promovirati se na ovaj način jer se priključujemo kulturnoj ruti Vijeća Europe, stajemo rame uz rame sa drugim zemljama koje su veliki proizvođači vina. Omogućili smo našim vinarima, ali i ljudima u ruralnim područjima da se uvezuju. Osim što će moći da probaju vino, turisti će dolaziti da vide sve atrakcije koje ima naša čarobna Hercegovina, prirodna bogatstva i kulturni turizam, adrenalinske sportove i sve što se veže za Hercegovinu”, naglasila je Đapo.

Radna mjesta

Direktor Misije USAID u BiH Courtney Chubb je rekla da Vlada SAD-a putem USAID-a sa velikim zadovoljstvom podržava i ovaj projekt i da će nastaviti raditi na revitalizaciji, ulaganju i proširivanju Vinske ceste Hercegovine.

”Osim što je BiH primljena u jednu ovakvu prestižnu organizaciju, Vlada SAD-a je postigla još jednu bitnu stvar, a to je da BiH postaje važna i prepoznata turistička destinacija”, naglasila je Chubb.

Proširenjem Vinske ceste Hercegovine, kako je dodala, doprinijet će ekonomskom i rastu broja radnih mjesta.

Načelnik odjeljenja za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma RS Jelena Gavrilović je rekla da je ovo jedna od lijepih vijesti za razvoj turizma u BiH, te da nismo samo dio Europe, već da smo postali i dio svijeta s našom vinskom ponudom.

Idealna prilika

Turizam je strateška grana u BiH u kojoj, kako je dodala, posao mogu naći i mladi i stari i žene, a posebno je bitno da se u ovu vinsku cestu uključi lokalno stanovništvo, kao i oni koji rade u turizmu.

”Ovo je idealna prilika da se u svim ovim općinama uključi stanovništvo koje dosad nije vidjelo šansu i priliku da se zaposli u turizmu. U smislu promocije važno je da se mi sa svojom kvalitetnom turističkom ponudom predstavimo i izađemo na evropsko tržište uz pomoć USAID Turizam projekta”, naglasila je Gavrilović.

Prihvaćanje hercegovačke vinske rute u Iter Vitis Vijeća Europe, kako je rekla predsjednica Iter Vitisa Emanuela Panke, veliko je postignuće jer ova ruta predstavlja pravi dragulj u toj organizaciji.

”Vinska cesta Hercegovine je prepoznata zahvaljujući naporima partnera i Iter Vitis će nastaviti raditi s lokalnim vlastima, sa VTK BiH, USAID-om da i dalje unaprijedimo ponudu.

Vinskom cestom Hercegovine rukovodi VTK BiH u suradnji sa gradovima i općinama Trebinje, Mostar, Ljubuški, Čitluk, Čapljina i Stolac, uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma BiH.

Europska federacija „Iter Vitis“ osnovana je u cilju promoviranja i očuvanja materijalne i nematerijalne europske baštine vina i vinogradarstva. „Iter Vitis“ objedinjuje različite destinacije i promovira vinski turizam svojih članica, ne samo u smislu obilaska vinograda i degustacije vina, već i prekrasnih pejzaža, ruralnih područja, kulturno-povijesnog i materijalnog nasljeđa.

IZVORMreza mira/Bljesak.info
Prethodni članakBBI banka objavila Javni poziv privrednicima Kantona Sarajevo
Naredni članakKérastase u Sarajevu predstavio novo ruho tretmana Fusio-Dose za trenutačnu transformaciju kose