Naslovnica Stroga pozitiva Uz TvojCO2 platformu zasadite u svom gradu

Uz TvojCO2 platformu zasadite u svom gradu

Ako želite zasaditi stablo, možda čak i drvored sjedeći u udobnosti doma ili kancelarije, sada je to moguće uz TvojCO2 platformu

Svako od nas svaki dan manje ili više utiče na okoliš. Naš način života često doprinosi zagađenosti zraka i klimatskim promjenama. Ukoliko želite sačuvati prirodu i svijet oko nas, prvi korak je da saznate koliki je vaš CO2 otisak.

Ugljikov  odnosno CO2 otisak (eng. „Carbon Footprint“) mjera je ukupne emisije stakleničkh plinova/gasova koju izravno ili neizravno uzrokuje neka osoba, proizvod, kompanija ili događaj. Isprobajte prvi CO2 kalkulator za Bosnu i Hercegovinu, i saznaj više o tome kako svako od nas može pozitivno uticati na okoliš. Kalkulator se nalazi na platformi TvojCO2.

Platforma nudi mogućnost izračuna ličnih i korporativih emisija ugljen-dioksida, a svako ko svoj karbonski otisak kompenzira kupovinom sadnica drveća na platformi za to će dobiti digitalni certifikat.

Ideja platoforme je da svaka od kompanija ili pojedinac, kupi određen broj sadnica koje bi, potom, javna preduzeća zasadila na odabranim lokacijama u BiH. Platforma nudi mogućnost da odaberete lokaciju na kojoj bi vaše sadnice bile zasađene, kao i prodavca od kojeg biste kupili sadnice. Ulaskom na TvojCO2.ba platformu možete odabrati vrste i količinu sadnica te lokaciju na koju biste željeli da budu zasađene.

U borbi za čistiji zrak, zaštićenu prirodu ili zaustavljanje klimatskih promjena često je mnogo važnije uložiti svoje vrijeme nego novac. Ukoliko se želite uključiti u zajedničke akcije za unapređenje okoliša u vašoj zajednici, povezati se sa aktivističkim grupama iz cijele zemlje, ili pronaći istomišljenike/ce koji su spremni da nešto promijene, potražite informacije o tome na platformi.

Prethodni članakPoziv za projekte: Inicijative za društvenu odgovornost kompanija
Naredni članakZemaljski muzej BiH: besplatan ulaz za posjetitelje