Naslovnica Biznis kutak Uspješna priča: Mega drvo Bijeljina

Uspješna priča: Mega drvo Bijeljina

„Mega drvo“ Bijeljina je porodično preduzeće, osnovano 1996. godine, čija je osnovna djelatnost proizvodnja namještaja.

Na početku poslovanja, proizvodnja je bila usmjerena na primarnu preradu drveta za potrebe građevinske industrije. Vremenom, stečeni su uslovi za proširenje djelatnosti, tako da proizvodni asortiman preduzeća danas prioritetno čine namještaj i lijepljene ploče od bukve i hrasta.

Preduzeće zapošljava oko 300 radnika, koji se u proizvodnom procesu koriste modernom tehničko-tehnološkom podrškom. Godišnja proizvodnja iznosi oko 6.000 metarakubnih drvenih lijepljenih ploča, koje se u najvećoj mjeri koriste u sopstvenoj proizvodnji namještaja, vlastitog dizajna i po ideji naručioca.

-Preduzeće je dominantno izvozno orijentisano, sa izuzetno razvijenim spoljnotrgovinskim odnosima. Glavna tržišta su Njemačka, Francuska, Austrija, Švicarska i Luksemburg. Svakodnevno u Zapadnu Evropu odlaze stolovi, kreveti, komode, ormari i klupe proizvedeni u Bijeljini, kao i masivne lijepljene ploče izrađene u bukvi i hrastu i briketi.

-„Mega drvo“ je usvojilo moderne principe poslovanja i primjenjuje ekološki prihvatljive tehnologije prerade drveta, uz sveprisutnu brigu za očuvanje drvnih resursa i prirode u cjelini. U skladu s tim, preduzeće je certifikovano prema standardima ISO 9001:2015, a nosilac je i certifikata za uspješnu odbranu i zadovoljenje FSC CoC standarda za kontrolisano upravljanje preradom drveta, što čini najznačajniju međunarodnu certifikaciju u drvnoj industriji-kaže Sonja Ostojić, komercijalna direktorica firme.

Sonja Ostojić, komercijalna direktorica firme

Stalna su nastojanja preduzeća za daljim rastom i razvojem novih proizvoda, u skladu sa savremenim tržišnim trendovima, što pokazuje savremeni dizajn proizvoda. Jedan od savremenih aktuelnih trendova je spajanja kontrastnih vrsta materijala u jednom proizvodu, poput drveta, kao prirodnog i toplog materijala, s hladnim čelikom.

Promet preduzeća u 2020. godini bio je za oko 25 posto veći u odnosu na 2019. godinu, a broj zaposlenih povećan je za oko 15 posto u odnosu na broj zaposlenih na početku pandemije.

S obzirom na okolnosti u kojima se globalno tržište našlo usljed pandemijskog širenja Corona virusa, te činjenicu da je slobodan protok roba i usluga u jednom periodu bio u potpunosti obustavljen, bio je pravi izazov sačuvati svoju tržišnu poziciju, uz prioritetnu brigu o zdravlju i sigurnosti zaposlenih i organizaciji radnih aktivnosti u skladu sa epidemiološkim mjerama.

-Uz pravovremene i efikasne reakcije od strane Vlade Republike Srpske i relevantnih institucija, te uz intenzivnu komunikaciju sa Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca, omogućeno je očuvanje poslovnih aktivnosti na održivom nivou, neprekidan rad na prevazilaženju nastale krize na tržištu i, na kraju, uspješan završetak poslovne godine-dodaje Ostojić.  

„Mega drvo“ je dobitnik brojnih priznanja, između ostalih, osvojena 2. nagrada Privredne komore Republike Srpske za najuspješnije preduzeće u kategoriji srednjih preduzeća, zatim nagrada za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda u okviru manifestacije „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske godinu“, zajedno sa počasnim priznanjem Grada Bijeljina u 2017. godini, Zlatnom medaljom „Knez Ivo od Semberije“ za dugogodišnji uspješan rad u oblasti drvne proizvodnje i zapošljavanje velikog broja radnika.

IZVORArminka Memišević
Prethodni članakBiljkama oplemenjene urbane zone odraz visoke ekološke svijesti
Naredni članakPovoljna finansiranja u BBI banci po stopi već od 0%