Naslovnica Stroga pozitiva Umjetnička djela osnovaca osigurala kupnju gotovo 900 sadnica

Umjetnička djela osnovaca osigurala kupnju gotovo 900 sadnica

Dječji prikaz čiste prirode i inspirativna djela napravljena od otpada u okviru projekta „Čista umjetnost“ kompanije Nestlé osigurat će apsorpciju 22 500 kilograma CO2 što je ekvivalent gotovo 116 000 km vožnje benzinskog ili 142 000 km dizelskog automobila

Najveća svjetska prehrambena kompanija Nestlé drugu godinu zaredom na području Bosne i Hercegovine provodi projekt Čista umjetnost, a ove godine u projekt su se uključile čak 94 škole. Očistivši 100 lokacija, učenici su izradili umjetnička djela od otpada, a najboljih 20 prodano je na aukciji čime je Nestlé u suradnji s partnerima osigurao 890 sadnica drveća.

Prema najnovijim istraživanjima, jedno drvo apsorbira 25kg ugljičnog dioksida, a zahvaljujući Čistoj umjetnosti nove će sadnice osigurati apsorpciju 22 500kg CO2. Ekvivalent je to prelasku udaljenosti od 115 875 km vožnje benzinskog ili 141 075 km dizelskog automobila, 217 125 km avionom odnosno obilazak ekvatora avionom pet puta ili prokuhavanje više od 3,67 milijuna litara vode. Imajući u vidu navedene podatke prikupljeni materijal, zahvaljujući dječjoj kreativnosti i viziji čiste prirode, dobio je potpuno novu svrhu.

Najboljih 20 radova izloženo je u Dječijoj kući Međunarodnog Centra za djecu i omladinu, Grbavička bb, Sarajevo do 26.11.2022., a najboljima su proglašeni:

1. mjesto: OŠ “Pale” sa radom „Čista rijeka – slobodne ribe” koji podsjeća na važnost očuvanja čistih rijeka kako bi se obezbijedila zdrava staništa ribljem eko sistemu.

2. mjesto: OŠ  “Đura Jakšić” iz Banja Luke sa radom “Čista umjetnost za čistu prirodu” koji poručuje da Očuvanje šuma i prirodnih bogatstava kao stanište divljih životinja, poruka je ovog rada.

3. mjesto: OŠ „Safvet-beg Bašagić“, Visoko sa radom “Čuvar planete“ (“Planeta je naš dom, a vode su srce u domu tom”) koji simbolizira da bez čiste vode i planete nema života.

„Naš rad predstavlja potrebu za čistim rijekama“, izjavio je Aleksandar Rajić, direktor Osnovne škole “Pale”, ovogodišnjeg pobjednika „Čista umjetnost“. „Sretni smo što je naša škola osvojila prvo mjesto i što smo sa našim radom prenijeli poruku o važnosti selektivnog odlaganja otpada. Osnovna škola „Pale“ dio je porodice eko škola u BiH, što je za nas značajna titula, a ova nagrada je potvrda da smo na pravom putu kada je u pitanju promocija ekološke svijesti. Novčani dio nagrade odlučili smo uložiti u obnovu ekološkog kabineta, kako bi i dalje realizovali naše aktivnosti“, dodao je gospodin Rajić.

Kako bi zalaganje osnovaca nagradili, Nestlé je obezbijedio i nagradni fond u iznosu od ukupno 6.500 KM (prvo mjesto 3.000 KM, drugo mjesto 2.000 KM i treće mjesto 1.500 KM) koji će škole dobitnice upotrijebiti za nabavku nastavnog materijala.

Važnost projekta, prepoznala su i resorna ministarstva, pa su ovu aktivnost podržali Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Ova ekološka aktivnost podržana je i kroz projekat „Let’s Do It Bosna i Hercegovina“, a od ove godine dobila je i podršku Manifesto galerije, kao i Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Kompanija Nestlé naporno radi kako bi pomogli stvaranju budućnosti bez otpada, a kampanja „Čista umjetnost“ doprinosi toj viziji. Do 2050. godine, kompanija ima cilj nultog utjecaja na okoliš, što se postiže i pravilnim zbrinjavanjem otpada. Preko 400 Nestlé tvornica širom svijeta radi na tome da su zero waste to landfill, što znači su svi procesi u proizvodnji i procesi separacije otpada tako prilagođeni da se više ne stvara komunalni otpad.

Više informacija o projektu „Čista umjetnost“ je dostupno na Nestle.ba.

Prethodni članakPOKLONITE NEKOME ITALIJANSKI S LJUBAVLJU
Naredni članakUpoznaj društvene biznise u BiH