Naslovnica Biznis kutak Učesnici događaja Dani osiguranja u BiH 2022. poručili: Industrija osiguranja jaka je...

Učesnici događaja Dani osiguranja u BiH 2022. poručili: Industrija osiguranja jaka je podrška društvenoj zajednici i stanovništvu

Danas je u Sarajevu počela dvodnevna konferencija Dani osiguranja u BiH, najveći i centralni događaj osiguravajuće struke u BiH, koji je okupio više od 200 učesnika iz svijeta osiguranja, reosiguranja, regulatora, supervizora i drugih pratećih finansijskih institucija s domaće, regionalne, ali i evropske razine.

Ovogodišnje dvodnevno izdanje vodeće strukovne konferencije otvorio je Damir Hadžić, predsjednik Upravnog odbora UDO FBiH i predsjednik Uprave Euroherc osiguranja d.d. Sarajevo koji je istaknuo: „Žao mi je što smo morali čekati tri godine, zbog poznate situacije kako bismo organizirali ponovni susret najvažnijih ljudi u sektoru osiguranja u BiH. Ova djelatnost predstavlja jedan od najvažnijih finansijskih atributa u BiH i potrebno nam je da razmijenimo mišljenja i govorimo o onome što nas očekuje u narednom periodu, jer je vrijeme izuzetno izazovno.  Za industriju je važno da postoji regionalna koordinacija, da što se tiče evropskih direktiva i propisa pratimo određene oblasti i da stremimo na nivou države ka izvrsnosti u osiguranju. Bilo kakva prognoza je nezahvalna, ali finansijski sektor kojeg smo dio, može dati podršku i obezbijediti investicioni ciklus u BiH. Želim ovom prilikom poručiti ljudima koji su na vlasti ili će biti, da mogu iskoristiti naše kapacitete kako bismo krenuli ka razvoju BiH.  Stabilna i jaka osiguravajuća industrija, važna je kako za društvo tako i za ekonomiju naše zemlje.

Nakon otvaranja goste i učesnike su pozdravili federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Amir Zukić; Michaela Koller, generalna direktorica evropske asocijacije udruženja osiguravatelja “Insurance Europe” te generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, Duško Jovanović.

Programski dio počeo je detaljnom i interaktivnom prezentacijom Ivana Luburića, direktora Agencije za nadzor osiguranja FBiH, na temu Pregled tržišta osiguranja – stanje i perspektive, gdje se između ostalog  fokusirao na premije osiguranja u BiH, oporavak tržišta nakon korona krize, kanale prodaje, negativan utjecaj rasta inflacije  i većih izdataka za štete,  izazove na tržištu osiguranja…

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Jasmina Selimović, održala je predavanje o  Osiguranju  u novoj ekonomskoj situaciji, i navela da smo jedina zemlja u regiji bez implementiranih fiskalnih mjera u periodu visoke inflacije koja je rekordna i najveća u regiji, da su zakoni o akcizama još u proceduri, ali da postoje određene prilike posebno u segmentu neiskorištenih prirodnih resursa, energetskog potencijala, stranih ulaganja te razvoju ruralnog preduzetništva i turizma.

Michael Brandstteter menadžer za EU i međunarodne poslove  Austrijskog udruženja osiguravatelja – Austrian Insurance Association, upoznao nas je sa Promjenama regulatornog okvira i aktuelnostima na tržištu osiguranja u EU, te istaknuo da su ključni faktori za uspješnu realizaciju  i primjenu zakonodavnih akata EU zapravo bliski dijalog i saradnja između svih zainteresovanih strana na nacionalnom nivou, kontakt sa institucijama i zainteresovanim stranama EU, prenos znanja i praksi sa drugih tržišta osiguranja, prilagođavanje specifičnostima tržišta, dobro fokusirana implementacija korak po korak sa realnim vremenskim rokovima, jasan jezik zakonodavnih tekstova i stabilno zakonodavno okruženje.

O temi Izazova na tržištu osiguranja u BiH stavove i razmišljanja u panel-diskusiji, koju je moderirao profesor Željko Šain, sa Ekonomskog fakultet Univerziteta u Sarajevu, razmijenili su Marina Miočić Hamidović, predsjednica Uprave, Adriatic osiguranje d.d. Sarajevo, Fikret Hodžić, predsjednik Uprave, Grawe osiguranja d.d. Sarajevo, Edib Galijatović, direktor, Triglav osiguranja d.d. Sarajevo i Senada Olević, direktorica, Uniqa osiguranja d.d. Sarajevo. Zaključci ovog panela su da bez obzira ne tešku situaciju, političku nestabilnost, slabu kupovnu moć, društva za osiguranje su izrazito likvidna i stabilna i mogu biti podrška za provođenje infrastrukturnih projekata i investicija. Fokus treba staviti na društveno odgovorno poslovanje koje pozitivno utječe na kvalitet života svih građana i da se treba voditi principom solidarnosti na kojem počiva kompletna industrija osiguranja.

Po završetku panela, svoje izlaganje o temi Dvije godine primjene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju/prometu FBiH – problemi u praksi i moguća rješenja, održala je doc. dr. sc. Nikolina Maleta sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Liberalizacijom osiguranja od autoodgovornosti u BiH – kako i kada, te osvrtom  na iskustva iz regije,  bavila se doc. dr. sc. Jasmina Đokić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, dok je o Okvirnim kriterijima za utvrđivanje visine odštete iz Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju FBiH, govorila mr. sc. Vesna Lazić, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Razmjenu mišljenja i stavova  u drugoj panel-diskusiji o temi Banke i osiguranje-kanali prodaje, zajednički interesi i perspektiva finansijskog tržišta, imali su Amir Softić, predsjednik Uprave, Sparkasse Bank d.d. BiH, Edin Muftić, član Uprave, Triglav osiguranja d.d. Sarajevo i Sabina Mujanović, predsjednica Uprave, Vienna osiguranje d.d. Sarajevo, a moderator ovog panela bio je Zlatko Vukmirović, vlasnik i glavni urednik magazina „Banke&Bizinis. Učesnici panela svoje izlaganja fokusirali su na upravljanje rizicima, digitalizaciju, edukaciju postojećih, ali i budućih korisnika, te na važnost sinergije i saradnje između banke i osiguravajućih društava. Na kraju su se složili da predanim radom, otvorenom, transparentnom diskusijom i jasnim pristupom svakoj problematici unutar finansijskog segmenta, može se doći do uspjeha i unapređenja poslovanja, a u korist i građana kao krajnjih konzumenata bankarskih i usluga osiguranja.

Treću panel-diskusiju Digitalizacija u osiguranju – digitalno VS tradicionalno u prodaji osiguranja, moderirao je Jasmin Marić, a sudionici su bili:  Amer Hadžikadić, član Uprave, Sparkasse Bank d.d. BiH, Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, Croatia osiguranje d.d. Zagreb, Darko Mörec, savjetnik, Slovensko zavarovalno združenje i Aleksandar Đoković, direktor  Informacionog centra, Udruženje osiguravača Srbije. Govorili su o najboljim praksama razvijanja digitalnog poslovanja u osiguranju, kako u regiji tako i na domaćem tržištu, gdje je istaknuto da digitalizacija znatno olakšava rad, ali da mogućnosti koje nudi  još nisu  u potpunosti iskorištene te da je napredak i u ovom segmentu moguć kroz saradnju banaka i osiguravajućih kuća.

Prvi dan konferencije obilježila su izuzetna predavanja vrhunskih stručnjaka koji su dali svoje poglede, zapažanja i istraživanje kada je ova velika i značajna oblast u pitanju.

Prethodni članakSvjetski dan srca 29. septembar – “Koristite srce za svako srce!”
Naredni članakJavni poziv: POKRENI SVOJ KREATIVNI ILI ICT BIZNIS