Naslovnica Stroga pozitiva U ZENICI ODRŽANO MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO I XVIII SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I...

U ZENICI ODRŽANO MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO I XVIII SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE

Na Atletskom stadionu „Kamberovića polje“ u Zenici od 08. do 10. septembra je održano Međunarodno otvoreno prvenstvo i XVIII sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Na ovom sportskom događaju je učestvovalo 80 takmičara u osam disciplina. Organizator takmičenja je bio Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH uz podršku domaćina, Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Same igre su svečano otvorene defileom učesnika i djece zeničkih osnovnih škola, a na čijem čelu je bio proslavljeni paraolimpijac, učesnik 3 paraolimpijade, bacač kugle Dževad Pandžić. Na ceremoniji otvaranja Igara su se prisutnima obratili rukovodilac Saveza Albert Dodik, pomoćnik ministra za sport ZDK Marinko Tokić, te Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku FBiH koji je i zvanično otvorio Igre.

Oni koji su bili u Zenici su mogli osjetiti nevjerovatnu borbenost, entuzijazam i timski rad pojedinaca i ekipa koje su se takmičile u atletici (u trkama u kolicima na 100, 200 i 400m, te štafeti 4X100m), bacačkim disciplinama – kugla, disk, koplje i čunj, te u šahu.

U muškoj kategoriji 1. mjesto je pripalo ekipi ZDK, drugo USK, dok je trećeplasirana ekipa SBK. U ženskoj kategoriji prvo mjesto je osvojila ekipa USK, drugo ZDK, a treće BPK. Prva u šahu je ekipa ZDK, druga ekipa RS-a, dok je treći bio tim SBK.

Ukupno gledano po broju medalja i postignuća, prvo mjesto je osvojila ekipa Zeničko-dobojskog kantona, druga je ekipa Unsko-sanskog kantona, a treća je ekipa Srednjo-bosanskog kantona. Najbolji pojedinac, sa najvećim brojem osvojenih medalja je Mustafa Beganović, a najtrofejnija od žena je Ljilja Slišković.

Albert Dodik, rukovodilac Saveza je istakao: „Zahvaljujući podršci brojnih partnera i sponzora: BH Telecoma, kompanije Otto Bock i IDS, Općine Stari Grad Sarajevo, kompanije Mistral, Aerodroma Sarajevo, Federalnog ministarstva kulture i sporta, dopremijera Federacije BiH, prijatelja Igara i medijskih pokrovitelja: Televizije Federacije, dnevne novine Oslobođenje i RSG grupacije, Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH dokazuje da sport nije privilegija samo za ljude bez invaliditeta, nego je specifično područje ljudskog djelovanja koje osnažuje samopouzdanje i ima ogroman značaj u održavanju stabilne psiho-fizičke kondicije, koja je posebno značajna za osobe sa invaliditetom.“

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize je osnovan 1978. godine. Danas Savez djeluje na nivou Federacije i okuplja 15 udruženja – članica Saveza: Cazin, Doboj-Jug, Goražde, Jajce, Livno, Lukavac, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Travnik i Novi Travnik, Tuzla, Velika Kladuša, Zavidovići, Zenica i trenutno okuplja 1200 članova.

Prethodni članakI OVOG SEPTEMBRA BESPLATNE ONLINE RADIONICE PROGRAMIRANJA ZA DJECU I MLADE
Naredni članakEuropski dani jevrejske kulture – Shira Utfila