Naslovnica Stroga pozitiva U ZENICI ODRŽANE DO SADA NAJBROJNIJE SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA

U ZENICI ODRŽANE DO SADA NAJBROJNIJE SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH uspješno je organizovao Međunarodno otvoreno prvenstvo i 19. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koje se održalo u Zenici na Atletskom stadionu Kamberovića polje od 22. do 24. juna 2023. godine.

Igre je svečano otvorila premijerka Amra Mehmedić, koja je takmičarima poželjela dobre rezultate i dobrodošlicu u Zenicu i Zeničko-dobojski kanton. Svečanom otvorenju prisustvovala je i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Dobrica Jonjić te predsjednik Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH Mirsad Muftić.

Ovo su do sada najbrojnije igre na kojima je učestvovalo 100 takmičara iz Slovenije, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine koji su se takmičili u atletici, odnosno u trkama u kolicima na 100, 200 i 400 metara, u atletskom višeboju u disciplinama: koplje, kugla, disk i čunj, te u šahu.

Konačni rezultati su sljedeći:

Ekipno muškarci:

  1. mjesto – Zeničko-dobojski kanton
  2. mjesto – Srednjobosanski kanton
  3. mjesto – Unsko-sanski kanton

Ekipno žene:

  1. mjesto – Zeničko-dobojski kanton
  2. mjesto – Unsko-sanski kanton
  3. mjesto – Srednjobosanski kanton

U ukupnom plasmanu, rezultati su bili sljedeći:

  1. mjesto – Zeničko-dobojski kanton
  2. mjesto – Srednjobosanski kanton
  3. mjesto – Unsko-sanski kanton

Kada je riječ o najboljim pojednicima takmičenja, Sajjra Poljo iz Zenice je proglašena za najbolju pojedinku na takmičenju, a Adem Nebi iz Sjeverne Makedonije za najboljeg pojedinca takmičenja.

Sajjra Poljo

Albert Dodik, rukovodilac Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize je istakao kako ovaj savez okuplja 15 udruženja i ima preko 1200 članova i članica koji se svakodnevno susreću sa izazovima pristupačnosti koji im otežavaju aktivan životni stil te dodao: „Bavljenje sportom je izuzetno važno za psiho-fizičko zdravlje svih pojedinaca pa tako i za osobe sa invaliditetom, te izražavamo zahvalnost domaćim institucijama i društveno odgovornim kompanijama bez čije podrške nebismo uspjeli organizovati ovogodišnje Igre. Posebnu zahvalnost dugujemo kompanijama BH Telecom, OttoBock, Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao i medijskim pokroviteljima: Federalna televizija, Oslobođenje i RSG. Brojni prijatelji Igara, mediji, kompanije, udruženja i pojedinci su dali svoje vrijeme i resurse kako bismo uspješno organizovali i ovaj događaj, i na tome im se od srca zahvaljujemo.“

Prethodni članakPrijavite se na sajam gastronomije i turizma “Okusi Hercegovinu”
Naredni članakU Konjicu otvoren turistički info centar