Naslovnica Preporučujemo U Sarajevu se obilježava slovenski kulturni praznik – Prešernov dan

U Sarajevu se obilježava slovenski kulturni praznik – Prešernov dan

Slovensko društvo Cankar iz Sarajeva i ove godine obilježava slovenski kulturni praznik – Prešernov dan sa dva kulturna događaja. Prešernov dan se obilježava 8. februara na godišnjicu smrti slavnog slovenskog pjesnika Franca Prešerna.

U saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije u BiH, 08.02.2023. u 18h u sali Ivana Kobilca (u sklopu prosotorija Ambasade, ul. Maglajska 4) biće otvorena likovna izložba slovenačkog umjetnika Dare Trobeca pod nazivom “Potepuške barve – Boje lutalice”, uz muzičku pratnju Iris Granulo, apsolventice harmonike na Muzičkoj akademiji Sarajevo.

U petak, 10.02.2023. u 18h u svečanoj sali Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića će biti održan koncert zbora Slovenskog društva Cankar – MePZ „Camerata Slovenica“ sa solistima.

Na programu koncerta će se naći djela komponovana na Prešernove tekstove. U pitanju su horske i solo pjesme iz opusa slovenačkih kompozitora 19. i 20. stoljeća: S. Premrla, R. Gobca, J. Ježa, D. Jenka, J. Flajšmana i J. Michla. Na koncertu će biti izvedena i instrumentalna djela V. Ivanovića, S. Voitenka, V. Runčaka i A. Piazzolle.

Ovogodišnje obilježavanje Prešernovog dana omogućio je Ured za Slovence po svijetu, uz podršku Ambasade Slovenije u Bosni i Hercegovini te Bošnjačkog instituta – Fondacije Adil Zulfikarpašić.

Slovensko društvo Cankar je prvi put osnovano davne 1934. godine kao Radničko kulturno društvo Canakar. Njegov rad je prekidan nekoliko puta, a za vrijeme rata odnosno 13. marta 1993. godine, je obnovljeno i od tada uspješno djeluje.

Miješani pjevački zbor „Camerata Slovenica“ djeluje u okviru Slovenskog društva Cankar, koje nastoji doprinijeti imidžu Bosne i Hercegovine kao interkulturalne sredine u kojoj je aktivan suživot i poznavanje običaja, kulture i istorije svih naroda koji tu žive. Prvi nastup zbora je bio 22. decembra 1994. godine i od tada je imao brojne nastupe povodom slovenačkih kulturnih praznika, na Cankarovim danima, na BH televiziji, na susretima zborova u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, na Festivalu Baščaršijske noći, kao i nastupe u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji i dr. Zbor je osvajao brojna takmičenja, a najveći broj njih upravo pod dirigentskom palicom mladog i uspješnog dirigenta Aleka Isakovića.

Prethodni članakFestival jednominutnog filma za mlade
Naredni članakBesplatne radionice programiranja za djecu i mlade širom BiH