Naslovnica Istaknuto U petak 09.02. obilježavanje Prešernovog dana – slovenskog kulturnog praznika u Sarajevu

U petak 09.02. obilježavanje Prešernovog dana – slovenskog kulturnog praznika u Sarajevu

Slovensko društvo Cankar iz Sarajeva i ove godine obilježava slovenski kulturni praznik – Prešernov dan. U saradnji sa Uredom Repulike Slovenije za Slovence i Umjetničkom galerijom BiH, Slovensko društvo Cankar će obilježiti Prešernov dan – slovenski kulturni praznik koncertom zbora „Camerata Slovenica“ koji će se održati 09.02.2024. u Umjetničkoj galeriji BiH (ul. Zelenih beretki 8) sa početkom u 18h.

Dirigent Alek Isaković predvodi zbor “Camerata Slovenica“uz koji će nastupiti solisti: Jovana Pavlović – sopran, Lara Halvadžija – violončelo, Luka Sakić – klavir, Atif Krdžić – harmonika, Anes Čolak -harmonika, te recitatorke Jelena Garić, Alejna Krilić i Alma Maksumić, dok će program moderirati Dina Maksumić.

Program koncerta je veoma raznovrstan a neke od tačaka su: „Zdravljica“ autora Stanka Premrla, „Ukazi“ autor Fran Hlavkate brojni drugi (program u prilogu).

Miješani pjevački zbor „Camerata Slovenica“ djeluje u okviru Slovenskog društva Cankar, koje nastoji doprinijeti imidžu Bosne i Hercegovine kao interkulturalne sredine u kojoj je aktivan suživot i poznavanje običaja, kulture i istorije svih naroda koji tu žive. Prošle godine je Slovensko društvo Cankar obilježilo 30 godina rada od ponovnog osnivanja 1993. godina, a ove godine se obilježava 90 godina od prvog osnivanja davne 1934.godine.

Prvi nastup zbora je bio 22. decembra 1994. godine i ove godine obilježava 30 godina uspješnog djelovanja. Od svog osnivanja je imao brojne nastupe povodom slovenačkih kulturnih praznika, na Cankarovim danima, na BH televiziji, na susretima zborova u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, na Festivalu Baščaršijske noći, kao i nastupe u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji i dr. Zbor je osvajao brojna takmičenja, a najveći broj njih upravo pod dirigentskom palicom mladog i uspješnog dirigenta Aleka Isakovića, saopćeno je iz Slovenskog društva Cankar.

Prethodni članakSarajevski kiseljak i SARA osvojili MUST HAVE 2024 priznanja
Naredni članakOdržan B2B susret “Ujedinjene u uspjehu”: Slavljenje poduzetništva žena i početak nove poslovne godine